COVID-19: Po vladnih podatkih je v nedeljo umrlo 45 covidnih bolnikov! - savinjska.info

COVID-19: Po vladnih podatkih je v nedeljo umrlo 45 covidnih bolnikov!

V nedeljo so ob 1742 testih potrdili 470 okužb z novim koronavirusom, kar je najnižja številka v zadnjih dveh tednih, a je bilo narejenih tudi najmanj testov v več kot mesecu dni. Po vladnih podatkih je v nedeljo umrlo 45 covidnih bolnikov. V bolnišnicah jih je bilo 1292 (48 več kot dan prej), 201 je potreboval intenzivno nego (v soboto 198).

Kot je vlada še sporočila na Twitterju, so v nedeljo iz bolnišnic v domačo oskrbo odpustili 29 covidnih bolnikov. Dan prej so jih odpustili 39.

Delež pozitivnih testov na novi koronavirus je bil tako v nedeljo nekaj manj kot 27-odstoten, kar je skoraj tri odstotne točke manj kot v soboto. Število umrlih covidnih bolnikov pa je tako kot v ponedeljek, torek in sredo prejšnji teden v nedeljo zoper preseglo 40. V soboto jih je umrlo 26, v četrtek in petek pa po 31. Skupno je doslej v državi umrlo 1097 covidnih bolnikov.

V nedeljo je bilo sicer opravljenih bistveno manj testov kot med tednom, ko so jih vsak dan opravili več kot pet oziroma šest tisoč ter vsak dan potrdili najmanj 1300 oziroma do več kot dva tisoč okužb. Tudi v soboto, ko so potrdili 1024 primerov koronavirusne okužbe, so opravili približno dvakrat toliko testov kot v nedeljo.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 so v Sloveniji doslej skupaj potrdili 65.778 primerov okužb z novim koronavirusom, v državi pa je trenutno aktivnih 20.123 primerov, štirje več kot dan prej. 14-dnevna pojavnost okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev tako ostaja enaka, in sicer 960.

Okužbe se širijo na delovnem mestu

Vladni govorec Jelko Kacin je pojasnil, da so današnje številke podobne tistim izpred tedna dni, s to razliko, da je bil delež pozitivnih testov za eno odstotno točko nižji. Primerjava kaže, da se epidemija še ne umirja. “Nihamo na platoju, velikega in težko pričakovanega upada še vedno ni,” je pojasnil in dodal, da se razmere vsaj ne poslabšujejo. “Vse to kaže, da je virusa zlasti na delovnem mestu več, kot ga uspemo identificirati.”


Med občinami so včeraj izstopali Lendava z 29 okužbami, Laško s 14 okužbami, Kamnik z 12 in Šentjur z 11. V Beltincih, Murski Soboti, Pesnici, na Ptuju in v Sevnici so potrdili 9 okužb.

Veliko okužb še vedno beležijo tudi v domovih za starejše, v soboto so tam potrdili 96 novih okužb, aktivno okuženih je 2643, skupaj pa se je v drugem valu okužilo 4782 stanovalcev domov.

Koronski SOS: Razkuževanje embalaže po prihodu iz trgovine ni potrebno

Marsikdo se sprašuje, ali lahko novi koronavirus v dom prinese z izdelki iz trgovine. A na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pravijo, da razkuževanje embalaže po prihodu iz trgovine ni potrebno, saj trenutno ni zanesljivih dokazov, da bi se okužba z novim koronavirusom lahko prenašala s hrano ali embalažo. Raje dosledno umivajmo roke.

Najboljša obramba za zaščito pred tem virusom in številnimi drugimi povzročitelji nalezljivih bolezni, ki so lahko na površini ali embalaži, je ustrezno umivanje rok. Umivanje z milom in toplo vodo mora trajati vsaj 20 sekund, nato pa je treba roke osušiti s čisto brisačo, so zapisali na NIJZ.

Trend obolelosti s koronavirusom v Sloveniji na dan 22. 11. 2020 (00:00-24:00):
– Št. testiranj: 1742
– Št. pozitivnih: 470
– Št. hospitaliziranih: 1292
– Št. oseb na intenzivni negi: 201
– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 29
– Število umrlih: 45
❗️ Držimo se samozaščitnih ukrepov in uporabljajmo 📱 aplikacijo #OstaniZdrav.
Aplikacijo si lahko prenesete na spodnjih povezavah:
 
VIR: VLADA REPUBLIKE SLOVENIJENASLOVNA FOTOGRAFIJA: SIMBOLIČNA