OBČINE SAVINJSKE REGIJESLOVENIJA

Dati zgornjesavinjski želodec na pico je greh.

Kot piše VECER.COM:

Po ulicah in trgih majhnega kraja v Zgornji Savinjski dolini je od zgodnjih jutranjih ur dišalo po eni njihovih največjih specialitet. Zgornjesavninjskem želodcu, katerega postopek priprave so pred kratkim vpisali v register nesnovne kulturne dediščine.

Na Rečici ob Savinji, Savinjska regija, so pripravili že tradicionalno, 29. tekmovanje v ocenjevanju zgornjesavinjskega želodca, ki ga pripravlja Združenje izdelovalcev zgornjesavinjskega želodca. “Zgornjesavinjski želodec je geografsko zaščitena kulinarična specialiteta. Je sušena domača mesnina, ki jo že več stoletij izdelujemo na območju Zgornje Savinjske doline iz najboljšega mesa in slanine doma vzrejenih prašičev. Naravno sušenemu v predalpski klimi v lesenih kaščah ga odlikuje visoka biološka vrednost.” Tako eno največjih kulinaričnih specialitet in zaščitni znak Zgornje Savinjske doline opisujejo na uradni spletni strani Združenja izdelovalcev zgornjesavinjskega želodca. Domačini mu pravijo kar “Sauinski žaloc“. O njem govorijo s posebnim žarom v  očeh. Ko ga poskusite, razumete, zakaj. “Vse, kar boste vi zapisali, lahko ljudje preverijo tako, da ga pridejo poskusiti,” vabijo domačini.

Nekoč več udeležencev a slabša kvaliteta

Rudi Krsnik, predsednik združenja pove, da mora biti zgornjesavinjski želodec težek več kot pol kilograma, medtem ko za certificiran suh želodec velja, da mora biti obvezno težek 60 dekagramov. Ob tem Jože Skončnik dodaja, da obstajata dve vrsti. Obstajajo certificirani zgornejsavinjski želodci, takšni so v dolini za zdaj le trije. Vsi ostali imajo status ljubiteljskih izdelovalcev.

Če se je danes za naslov najboljšega merilo 29 ponudnikov, pa je bilo nekoč drugače. Po besedah Skončnika je bilo nekoč udeležencev ocenjevanja mnogo več, posamezniki pa so tja prinašali meso slabše kvalitete. Skozi leta se je marsikaj spremenilo. Denimo to, da je danes udeležencev manj, a meso, ki ga ponujajo, je bolj kakovostno. 

Preostanek članka in fotogalerijo tekmovanja si lahko pogledate na tej POVEZAVI

 

VIR:VECER.COMAVTOR: Asja Lednik – FOTO: Jan Štrukelj