Dobavitelje elektrike smo vprašali, kdaj bodo podražili in za koliko - savinjska.info

Dobavitelje elektrike smo vprašali, kdaj bodo podražili in za koliko

Dobavitelje elektrike smo vprašali, kdaj lahko glede na podivjane cene elektrike na evropskih borzah gospodinjstva pričakujejo podražitve in kako visoke bodo. V Italiji so v začetku oktobra napovedali 30-odstotno podražitev elektrike za gospodinjstva.

V Gen-I, ki je največji dobavitelj elektrike gospodinjstvom pri nas, pravijo, da kljub podvojitvi cen na mednarodnih trgih v zadnjem letu z »uspešnim zakupom energije na mednarodnih trgih za slovenska gospodinjstva trenutno še uspevajo dobavljati elektriko po nespremenjenih cenah«. Dodali so še, da že več kot sedem let niso podražili rednega cenika in dodali, da »trenutno cene za naše obstoječe odjemalce ostajajo nespremenjene«. Vsa podjetja smo vprašali, ali bodo cene zvišali letos ali v prvi polovici prihodnjega leta, kdaj predvidoma in kakšnega reda velikosti bo zvišanje.

V družbi Elektro Energija, ki ima 140 tisoč strank, pravijo, da letos še ne predvidevajo dviga cen tarif električne energije za gospodinjske odjemalce. Tudi v podjetju Energija Plus pravijo, da letos ne načrtujejo dviga cen, »seveda pa zelo budno spremljamo cenovna nihanja električne energije. O kakršnikoli spremembi bomo naše kupce pravočasno obvestili v skladu z veljavno zakonodajo,« so odgovorili na naša vprašanja.

Edino v podjetju E3, ki ima 115 tisoč gospodinjskih in nekaj več kot 15 tisoč poslovnih odjemalcev, so priznali, da bodo morali v naslednjih mesecih zvišati cene. »V preteklih mesecih je prišlo do drastičnega zvišanja cen električne energije na veleprodajnih trgih. Spremembe cen električne energije na veleprodajnem trgu se odrazijo pri končnih odjemalcih z zamikom, ki je odvisen od nabavne strategije podjetja. Ta za zdaj omogoča zadrževanje prodajnih cen na obstoječi ravni, in sicer tako za gospodinjske kot tudi za poslovne odjemalce. Glede na gibanje cen električne energije na nabavnem trgu, pa bomo tudi v E 3 v naslednjih mesecih prisiljeni del višjih nabavnih stroškov električne energije prenesti na končne odjemalce,« so zapisali v odgovoru.

Dodali so še, da bodo o spremembi cen vsi odjemalci predhodno obveščeni po ustaljeni praksi, skladno z EZ-1. Povedano drugače, vsaj en mesec pred predvideno podražitvijo boste dobili sporočilo o nameravani podražitvi. »Cene električne energije so na veleprodajnem trgu (borzah) v preteklem letu beležile izjemno rast. Glavni vzrok za rast cen električne energije je višanje cen emisijskih kuponov in cen zemeljskega plina. Višje cene na borzah takoj občutijo poslovni odjemalci, saj nakupi za naslednje leto odražajo trenutne cene na borzi. Gospodinjski in mali poslovni odjemalci dvig cen občutijo z zamikom, kar se bo verjetno zgodilo v prihajajočem obdobju,« pa pravijo v Petrolu.

Cene na borzah so podivjale, toda … Na mednarodnih borzah so cene elektrike v zadnjem času podivjale, tako so bile na primer cene pasovne elektrike za dobavo v prihodnjem letu konec avgusta okrog 80 evrov za megavatno uro, 5. oktobra pa 168 evrov, kar je 85 odstotkov več*. Dobra novica je sicer, da je cena do srede strmo padla in je bila 131 evrov, a to je je še vedno 64 odstotkov več kot konec avgusta. Dobra novica je tudi, da slovenski dobavitelji praviloma večino elektrike, ki jo morajo zagotoviti kupcem, kupijo z neposrednimi pogodbami z dobavitelji ali na borzi dovolj vnaprej.

Pri enem od naših manjših dobaviteljev, Elektro prodaji EU, pa so očitno preveč stavili na nakupe na borzi v zadnjem hipu in so svoje odjemalce pred dnevi obvestili, da zaradi spremenjenih razmer odpovedujejo pogodbo ter jih pozvali, da v treh dneh poiščejo novega dobavitelja, sicer jim bodo odklopili elektriko, so poročali kolegi s Financ. Tako se bo podražitev poznala na računu Dobra novica v primeru podražitve je tudi, da je elektrika le približno tretjina končnega računa za elektriko, ostalo so omrežnine, dajatve, trošarina in DDV. Če dobavitelj elektriko podraži za deset odstotkov, se vaš račun, ki znaša na primer 70 evrov, ne bo zvišal za sedem evrov, ampak za tri.

Več na: https://www.zurnal24.si/slovenija/dobavitelje-elektrike-smo-vprasali-kdaj-bodo-podrazili-elektriko-in-za-koliko-374563 – www.zurnal24.si

 

VIR: ZURNAL24.SI