Dve vaje v enem dnevu, Vransko, Savinjska regija - savinjska.info

Dve vaje v enem dnevu, Vransko, Savinjska regija

Oktober je mesec požarne varnosti, zato se v tem mesecu še posebej daje poudarek na varstvo pred požari in ostalimi nesrečami. Kot vsako leto so tudi letos potekale vaje po vseh poveljstvih in tudi GPO Vransko ni bilo izjema. Tokrat smo vajo pripravili gasilci iz Ločice, Vransko, Savinjska regija.

Vajo smo pripravili in izvedli v Zahomcah, v zaselku Ravne, na kmetiji Urankar, po domače Ocvirk, 26.10.2019 ob 10.uri.

Predpostavka je bila, da je strela udarila v transformator, ki je le streljaj oddaljen od poslopja. To je zanetilo manjši požar v žagi, zaradi odtrgane žice pa je nastal še požar v naravi. Poškodovan je bil tudi delavec v žagi, v dimu pa ujeti otroci v sosednji stavbi. Gašenje in reševanje iz objektov sta izvedli PGD Ločica in PGD Vransko, ki sta uspešno rešili vse ogrožene in pogasili požar, PGD Prekopa in PGD Tešova pa sta gasili požar v naravi in ga tudi uspešno pogasili. Na vaji, ki je bila uspešno zaključena ob 10.34 je sodelovalo osemintrideset gasilcev z osmimi vozili. Zahvaljujemo se kmetiji Urankar, da nam je omogočila prostor za vajo.

Zvečer ob 19. uri pa smo bili člani PGD Ločica aktivirani še na vajo treh obmejnih društev Motnik, Trojane, Ločica, ki jo tradicionalno prirejamo že več kot deset let. To je bila nočna vaja, zato smo preizkusili tudi delovanje svetil, ki jih imamo gasilci na čeladah, v rokah in na vozilih.

V scenariju je bil požar stanovanjske hiše, v kateri je bilo ujetih več ljudi. Tudi tu smo gasili, varovali in reševali iz objekta. Sodelovali smo z dvemi vozili in dvanajstimi gasilci.

Vajo, katere glavni poudarek je, da gasilstvo ne pozna meja in smo pripravljeni pomagati komurkoli in kjerkoli, smo uspešno zaključili.Vodilni v občinah so naredili korak naprej in podpisali pogodbe o sodelovanju, kar pomeni pravno podlago za sodelovanje.

Na koncu bi se rad zahvalil vsem gasilcem, ki svoj prosti čas namenijo gasilstvu in nesebično pomagajo vsakomur v nesreči, naj si bo dan ali noč gasilci hitijo NA POMOČ.

                                                                                                  Anton Urankar,
                                                                                               poveljnik PGD Ločica

 

VIR: VRANSKO.SI