Evropska kampanja o pravicah potrošnikov! - savinjska.info

Evropska kampanja o pravicah potrošnikov!

Kot piše ZVEZA POTROŠNIKOV SLOVENIJE:

Poznavanje pravic potrošnikov je ključno, če jih želimo suvereno in učinkovito uveljavljati. V teh dneh v Sloveniji poteka evropska kampanja, ki je osredotočena na povečanje poznavanja in ozaveščenosti o pravicah potrošnikov v EU med mladimi od 18. do 35. leta. Kampanja bo potekala med julijem 2019 in februarjem 2020 pod sloganom “Imaš prav”.

Kampanja poteka še v Bolgariji, na Hrvaškem, Cipru, Danskem, Portugalskem, v Grčiji, Italiji, Romuniji in Španiji. Evropska komisija je za izvedbo kampanje izbrala PR-agencijo, ki ima oz. sodeluje z oglaševalskimi agencijami v naštetih državah. Med izvajalci kampanje je tudi Evropska potrošniška organizacija BEUC, ki bo skupaj z nacionalnimi potrošniškimi organizacijami poskušala potrošnikom na razumljiv in preprost način predstaviti izbrane pravice. V Sloveniji kampanjo izvajata Agencija Odmev in Zveza potrošnikov Slovenije. Cilj kampanje ni le seznaniti potrošnike z njihovimi potrošniškimi pravicami, ampak jih tudi informirati, kako morajo ukrepati, ko so te pravice kršene, in jih spodbuditi v aktivne potrošnike/državljane, ki znajo svoje pravice tudi uveljaviti.

Glede na predhodno opravljeno raziskavo med mladimi od 18. do 35. leta so bile v vseh sodelujočih državah izbrane tri pravice potrošnikov, ki to skupino zanimajo. V Sloveniji so to: nakup prek spleta (s poudarkom na odstopu od pogodbe v roku 14 dni), garancija in stvarna napaka ter paketna potovanja. Pravice potrošnikov bodo predstavljene in vključene v lokalne oz. nacionalne dogodke. Tudi vsebine, primeri in obseg kampanje bodo prilagojeni nacionalnim posebnostim. Spremljajte www.zps.si, kjer vas bomo obveščali o kampanji in vas tudi usmerili na spletno stran kampanje, ko bo ta zaživela.

eu koticek 7-8 2019 logo

Kampanjo “Imaš prav” je zasnoval Generalni direktorat za pravosodje in potrošnike pri Evropski komisiji.

 

VIR: ZPS.SIFOTO: ZPS.SI