ZDRAVJE

Ganglion – vzroki za nastanek, simptomi in zdravljenje!

Bolečine v zapestju so vse prej kakor redek pojav, vzrok za njihov nastanek pa je v večini primerov povezan bodisi z genetskimi predispozicijami bodisi s tveganjem na delovnem mestu.

Med najpogostejše patologije sodijo sindrom karpalnega kanala, De’Quervaionov tenosinoviitis, sindrom nestabilnega zapestja in ganglion – prav slednjemu bomo v nadaljevanju namenili več besed.

Zapestje velja za kompleksen sklep, nad čigar gibanjem nadzor izvajajo radialni, ulnarni in medialni živec.

Sklep sestavljajo dve vrsti dlančnih (karpalnih) kosti, pri čemer vsaka zajema štiri kosti, na katerih se nahaja sklepni hrustanec in dve podlaktni kosti ter ligamenti, tetive in mišice, ki potekajo tako na prednji (volarni) kot hrbtni (dorzalni) strani.

Njihova naloga je zagotoviti podporo, stabilnost in gibanje ter izvajanje finomotorike, za razliko od mišic pa ligamenti predstavljajo statične stabilizatorje. Zapestje sicer skrbi za:

  • upogibe (palmarne fleksije),
  • iztege (dorzalne fleksije),
  • desnostranske upogibe (radialne deviacije),
  • levostranske upogibe (ulnarne deviacije) in
  • kroženje (cirkumdukcije).

Z namenom sanacije poškodbe zapestja je potrebna prilagojena, individualno zasnovana rehabilitacijska obravnava, ki upošteva vrsto in stopnjo bolečine, vzrok nastanka, simptome ter številne druge dejavnike.

Kako vas v kliniki Medicofit vodijo od gangliona do svobodnega gibanja brez bolečin in vašemu zapetju povrnejo polno moč in gibalno funkcijo si preberite v nadaljevanju!

Ganglion: kaj je in zakaj nastane

Ganglion ali sinovialna cista, imenovana tudi preprosto “mehurček”, je podkožna bula na zapestju, napolnjena s tekočino želatinaste strukture. Vzrok za nastanek gangliona še ni znan, a se predvideva, da se pojavi zaradi ponavljajoče obremenitve zapestja, travmatske poškodbe ali obrabe sklepa.

Stanje velja za asimptomatsko, kar pomeni, da lahko povzroči bolečine, občutljivost na dotik, mišično šibkost in zmanjšan obseg gibljivosti zapestja, vendar ne vedno. Zgodi se, da se sčasoma razširi, a nikoli po ostalih delih telesa in ne vsebuje rakavih celic.

Nastane, ker prične iz ligamenta, tetivne ovojnice ali samega sklepa odtekati sinovialna tekočina, posledica česar je prisoten mehurček.

Ganglion je značilen za hrbtno stran zapestja (t.i. dorzalni ganglion, prisoten pri 70 % primerov in povezan s skalofunatnim ligamentom oziroma skafolunatnim sklepom) in dlan (t.i. volarni ganglion, prisoten pri 20 % primerov in povezan z radiocarpalnim ter skafatripezoidnim sklepom).

Na ganglion opozarjajo simptomi, kot so:

                ▫ izboklina ovalne oblike, velika od nekaj milimetrov do več centimetrov,

                ▫ občasna bolečina, značilna predvsem za čas gibanja,

                ▫ zmanjšan obseg gibljivosti, mišična šibkost in občutek otrdelosti,

                ▫ oteklina, ki lahko začasno celo izgine in čez čas ponovno vznikne, ter

                ▫ nevrološki znaki, povezani s pritiskom na živec, zaznani v obliki otrplosti ali mravljinčenja.

Za ganglion so dovzetnejše osebe z diagnozo osteoartritisa, ljudje s kakršnokoli preteklo travmatsko poškodbo sklepa, športniki gimnastike in ženske, pri katerih se ganglion pojavi kar trikrat pogosteje kakor pri moških, toliko bolj med 20 in 50 letom starosti.

Zdravljenje gangliona v kliniki Medicofit

Operacija gangliona je le redko potrebna, saj razlogov zanjo ni. Pacienti se operativnemu posegu tako v prvi vrsti podvržejo zaradi izgleda, ne pa bolečin.

Kljub temu je v času pred in po operaciji potrebna fizioterapija, s katero je v obdobju povečanega upada mišične mase sklep mogoče okrepiti ter povečati njegov obseg gibljivosti, kasneje pa ponovno vzpostaviti kontrolo gibanja in zmanjšati bolečino, oteklino ter vnetje.

Ne glede na možnost operacije v kliniki Medicofit pacientom svetujejo, da zdravljenje gangliona temelji na celostno zasnovanem in individualno prilagojenem rehabilitacijskem procesu.

Prvi korak pa je diagnostični pregled, v katerega je zajet:

pogovor o času trajanja bolečin, vrsti in stopnji, morebitnih vzorcih poslabšanja stanja ter pridruženih ali predhodnih poškodba, boleznih in bolečinah,

inspekcijo in palpacijo, s katerima se preveri prisotnost otekline ali vnetja, občutljivost na dotik, prav tako (vidna) mišična atrofija, barva kože in temperatura te,

meritve gibljivosti in artrokinematiko, ki kažejo na zmožnost upogibanja (fleksija), iztegovanja (ekstenzija), gibanja proti telesu (radialna fleksija) oziroma stran od telesa (ulnarna fleksija) in rotacije,

meritve mične moči za vpogled v možna odstopanja v obliki upada mišične moči in vzdržljivosti,

oceno obremenilne kapacitete, ki se ob pojavu gangliona zmanjša, kdaj poveča,

                ▫ specifične teste, kakršna sta Phalen test in Finkelstein test,

nevrovaskularni pregled za določanje delovanja živčevja in krvnega obtoka ter senzibilnosti, po potrebi

                ▫ slikovno diagnostiko.

 

Na ta način se oceni funkcionalno stanje telesa in pripravi rehabilitacijski program, katerega osnovo predstavljajo fizioterapija, kineziološko zdravljenje ter specialna terapevtska vadba.

Prvi dve področji se osredotočata na kontrolo simptomatike, posebej na zmanjšanje bolečine, vnetja in otekline.

Pri doseganju tega se usmerjata k:

  • izvajanju termoterapije (toplotne terapije) ali krioterapije (hlajenje) – odprava otekline in vnetja –,
  • manualne terapije z masažo in s sklepno mobilizacijo ter mobilizacijo mehkih tkiv – odprava bolečine, doseganje večjega obsega gibljivosti – in

instrumentalne terapije, kot so TECAR ter LASER terapija, diamagnetna terapija in elektroterapija HiTOP – celjenje tkiva.

 

 

Na drugi strani se ganglion zdravi s pomočjo specialne terapevtske vadbe, po potrebi nevromišične vadbe, osredotočene na postopno pridobivanje polnega obsega gibljivosti.

Čeprav je ključna modifikacija aktivnosti, se nekaterim pacientom z bolečino v zapestju svetuje nošnja opornice, ki prepreči dodatne poškodbe, z mobilizacijo in zagotavljanjem stabilnosti pa zmanjša bolečino.

Na splošno raztezna vadba poveča mobilnost in fleksibilnost sklepa,  krepi upogibalke ter iztegovalke in povečuje moč oprijema v dlani.

Poškodba zapestja oziroma ganglion tudi po odpravi bolečine in simptomov zahteva izogibanje napačnim obremenitvam sklepa ter preprečevanje kompenzacijskega gibanja, zaradi česar se priporoča postkineziološki program. Njegovi značilnosti sta krepitev rehabilitiranega predela in preventiva oziroma učenje optimalnega gibanja glede na sanirano poškodbo.

Ker verjamejo v celostno zdravljenje vas v kliniki Medicofit vodijo od gangliona do svobodnega gibanja brez bolečin!

VAŠA POT DO NOVEGA ŽIVLJENJA.