Gornjegrajski medenjak s fotografijami kot turistični spominek, Gornji Grad, Savinjska regija

Šolarji Osnovne šole Frana Kocbeka iz Gornjega Grada, Savinjska regija, se že nekaj let udeležujejo festivala Turizmu pomaga lastna glava in tudi letos so se udeležili zaključne prireditve v Mariboru. Pred tem so na turistični tržnici v Velenju prejeli zlato priznanje za turistično nalogo, urejeno stojnico ter nastop na tržnici. Na tržnici so poskrbeli za lepo atraktivno stojnico, šolarji so predstavljali kraj in izdelek. Aja Urlep je z igranjem na harfo dajala dogodku še prijetnejši ton. Učencem sta družbo delali mentorica Slavica Suhovršnik in ravnateljica mag. Blanka Nerad, obiskal pa jih je tudi župan Toni Špeh

Letošnja osrednja tema festivala Turizmu pomaha lastna glava, je bila Turistični spominek mojega kraja. Učenci, ki so v projektu sodelovali, so se osredotočili na znanega domačina, izumitelja, Antona Jamnika in raziskali njegovo življenje in delo. Premišljevali so, kako bi lahko njegove izume uporabili za turistični spominek domačega kraja. Ugotovili so, da so Jamnikovi izumi prezahtevni, da bi jih posnemali.  

Ker pa je za Gornji Grad znana tudi bogata kulinarična tradicija, so se odločili za spominek s tega področja. Na šoli med drugimi deluje čebelarski krožek, fotografski krožek, in iz obeh področij so ustvarili kulinarični izdelek, gornjegrajski medenjak. Le-tega so naredili iz gornjegrajskega medu, okrašen pa je s fotografijami, ki predstavljajo značilnosti kraja. Poleg medenjaka so sestavili še pesmico o kraju in medenjaku. Učenci so prepričani, da bo gornjegrajski medenjak všeč vsem, saj je res slasten.

 

Tekst: ŠS

Fotografije: OŠ Fran Kocbek Gornji Grad

 

VIR:GORNJI-GRAD.SI