ZANIMIVOSTI

Kako denar prijateljem in znancem poslati brezplačno?

Želite prijatelju, znancu ali družinskemu članu poslati denar? Morda ste skupaj kupili darilo in si morate znesek razdeliti, ali pa poravnati skupen račun v restavraciji? Ali pa bi denar radi vrnili ali ga posodili?

Denar lahko seveda izročite v gotovini, ali pa ga pošljete preko spletne ali mobilne banke, za kar boste praviloma plačali okoli 40 centov. Obstaja pa tudi brezplačna možnost, ki je na voljo komitentom vseh bank.

Flik omogoča brezplačno pošiljanje denarja fizičnim osebam

Skupen projekt bank v Sloveniji – Flik – med drugim omogoča, da osebam iz svojega telefonskega imenika preko pametnega telefona pošljete denar. Tovrstna transakcija je brezplačna in je opravljena v nekaj sekundah, saj gre za storitev takojšnjega plačila (instant payment).

flik2

Flik nekatere banke ponujajo kot samostojno aplikacijo, druge pa so ga vgradile v svojo mobilno denarnico ali mobilno banko. Pomembno je, da je na voljo komitentom vseh bank v Sloveniji.

Alternativni načini brezplačnega pošiljanja denarja

Podobno storitev nudijo tudi tuje spletne banke kot sta Revolut in N26 in slovenski fintech – mobilna denarnica mBills ter drugi. Gre za podoben sistem pošiljanja denarja, enako kot pri Flik-u pa morata isto aplikacijo uporabljati tako pošiljatelj kot prejemnik.

mBills kartica telefon garmin

Uspeh tovrstnih storitev temelji na široki uporabi oziroma številu uporabnikov določene aplikacije. V svojem telefonskem imeniku ali v posamezni aplikaciji (Flik, Revolut, N26, mBills …) lahko preverite, ali jo uporablja tudi oseba, ki ji želite poslati denar, oziroma oseba, za katero želite, da denar pošlje vam.

Pozor: Pri uporabi sodobnih načinov plačevanja poskrbite za visoko varnost. Denarja ne pošiljajte neznanim osebam, osebnih in finančnih podatkov ne delite z nikomer in vedno preveritevsebino plačila, preden ga potrdite. Ne klikajte na povezave nepoznanih pošiljateljev. Tudi, če se pošiljatelj predstavlja za banko, pošto ali drugo vam poznano podjetje ali organizacijo, preverite, ali je sporočilo res prišlo od tam.

 

vir: zps.si