Kako izbrati popolno posteljnino?

Vsak si zasluži kraljevsko osemurno spanje. Kakovost spanca je še posebej pomembna, če spite manj, kot bi v resnici morali. Ure, ki jih preživite v postelji, morajo biti sproščujoče in poživljajoče, zato mora biti spalnica prostor, kjer se počutite še posebej prijetno.

Ko se po napornem dnevu vržete na svojo mehko postlano in dišečo posteljo, boste v njej zaspali kot na oblaku. Posteljnina pa je tista, ki bo poskrbela, da se boste zbudili spočiti, naspani in polni energije.

Kakšno velikost posteljnine naj izberem?

Preverite dimenzije, saj je zelo pomembno, da se posteljnina ravno prav prilega postelji, blazinam in prešitim odejam. Tako vam ne bo lezla stran od robov ali se zoprno gubala.

Poznamo 3 osnovne tipe postelj:

  • enojna 200 x 90 cm
  • francoska 200 x 140 ali 200 x 160 cm
  • zakonska 200 x 180 cm

Za enojno posteljo izberite odejo posteljnino velikosti 200 x 140 cm, za francosko 200 x 200, pri zakonski postelji pa posezite po največji 200 x 260 cm.

Pri izbiri se lahko zanesete na podatke o velikosti, ki so običajno navedeni na embalaži, vedno pa lahko za pomoč prosite izurjene prodajalce. Če imate posteljo nestandardnih velikosti, vam pri podjetju Odeja posteljnino izdelamo po vaših merah in željah.

Katere kose potrebujem?

Za odličen spanec potrebujete nekaj kvalitetnih kosov posteljnine in prave prevleke zanje.

Prešita odeja

Velikost prešite odeje naj bo skladna z velikostjo postelje. Na zakonski si sicer lahko omislite dve enojni prešiti odeji ali pa eno večjo, če se radi stiskate. Polnilo izberite glede na to, ali vas rado zebe ali pa vam je hitro vroče.

Obstajajo umetna in naravna polnila ali pa mešanice obojega. Prav tako ni zanemarljivo, iz kakšnega materiala je tkanina prešite odeje in kako se jo vzdržuje. Šele ko ste našli popolno odejo, se posvetite prevlekam.

Blazina

Izbira blazin na trgu je prav tako velika. Razmislite, ali raje spite na mehkejši ali trši različici, prav tako pa tudi, ali imate raje glavo na višji ali nižji podlagi. Tudi tukaj sta na prvem mestu izbira polnila in tkanine, saj zagotavljata, da vam ponoči ne bo prevroče, vaš vrat pa bo imel optimalno podporo.

Ko najdete pravi model zase, se posvetite prevlekam. Prav tako pa ne pozabite, da je treba blazino zamenjati vsako leto ali vsaki dve leti oziroma takoj, ko ne opravlja več svoje funkcije, kot je treba.

Rjuha

Velikost rjuhe je odvisna od velikosti postelje oziroma vzmetnice. Če želimo, da bo ostala ravna, napeta in brez gub, mora biti ravno pravih dimenzij, da se zatakne pod vzmetnico. Na voljo imate 2 tipa rjuh:

  • Navadna ravna rjuha

Zanjo se odločite, če imate radi rjuhe natančno zlikane in zložene in če vas ne moti, da se ponoči včasih izmuznejo izpod vzmetnice. To se sicer da preprečiti s pravim načinom postiljanja ali s trakovi za napenjanje rjuh.

  • Napenjalna ali jogi rjuha

Ta ima ob svojem robu všito elastiko, ki rjuho drži na svojem mestu. Jogi rjuha se zelo preprosto namesti na vzmetnico, nekoliko težje jo je likati in zlagati.

Pregrinjalo

Nekateri se odločijo za posteljno pregrinjalo. Z njim dosežemo bolj estetski videz postelje in celotne spalnice, hkrati pa z njim zaščitimo posteljnino čez dan. Če je treba, ga lahko uporabite tudi kot dodatno odejo.

Okrasne blazine

Nič ne vabi k počitku bolj kot postelja, polna mehkih okrasnih blazin. Število, obliko in barvo okrasnih blazin lahko izberete glede na celotno podobo spalnice, ki pa jo lahko hitro spremenite za praznike ali ob spremembi letnega časa. Igrajte se s kombiniranjem in se prepustite svoji domišljiji.

Barva in vzorec

Pri posteljnini lahko dandanes izbirate med široko paleto barv, vzorcev in potiskov. Kaj izbrati? Enobarvna posteljnina ali taka, z drobnim vzorcem je primerna za različne kombinacije. To pomeni, da lahko isto posteljnino le z nekaj dodatki opremite za zimo ali poletje, hkrati pa ohranite minimalističen in eleganten videz.

Za občutek popolnega razkošja iz luksuznega hotela priporočamo belo barvo in kakovosten material. Taka posteljnina je brezčasna, z vami pa bo lahko leta in leta.

Po drugi strani se lahko igrate z bolj drznimi vzorci in duhovitimi potiski. Nad njimi so najbolj navdušeni predvsem otroci in najstniki, v vašo spalnico pa taka posteljnina vnese več igrivosti.

To je vaš dom – zabavajte se!

Material

Material in način tkanja sta poleg potiska najpomembnejši lastnosti posteljnine, saj določata, kako debela ali tanka je posteljnina, koliko časa zdrži, kako se pere in lika ter kakšen občutek daje ob stiku s kožo.

Bombaž

Bombažna posteljnina je lahko debela ali tanka, na dotik topla ali hladna, prav tako pa se razlikuje po občutku gladkosti. Poznamo več vrst bombaža za posteljnine:

  • 100-odstotni egipčanski bombaž: je najdražji, saj ima dolga vlakna za posebej luksuzno in trpežno posteljnino
  • Pima ali Supima bombaž: prihaja iz Amerike in je cenjen zaradi dolgih vlaken, ki tvorijo mehko, fino in zelo trajno tkanino.
  • platno: je robusten material, ki z leti postaja vedno boljši.
  • bombažne mešanice: so odličen kompromis, ki zagotavlja lažje likanje in vas osvobodi gub.

Saten

Saten je tkanina, ki se ponaša z nežnim leskom. Je prijeten in gladek na dotik, zato je priljubljen za izdelavo posteljnine. Pri izbiri take posteljnine se prepričajte, iz česa je posteljnina saten pravzaprav narejena. Svilena in poliestrska posteljnina imata največji lesk, s tem da je treba vedeti, da je svila kot naravni material precej dražja, poliester pa ne diha tako dobro. Bombažni saten se sveti manj in je nekoliko bolj tog, je pa odlična izbira za vroče poletne noči.

Mečkanka

Če se vam vedno mudi, potem je morda mečkanka prava izbira za vas. To je tkanina, ki ima značilno nagubano in valovito površino, zaradi česar je ni potrebno likati.

Jersey

Jersey ni tkanina, pač pa elastično pletivo, narejeno iz različnih mešanic. Pogosto se uporablja za izdelavo jogi rjuh, saj ga odlikujeta preprosto vzdrževanje in odlična vpojnost. Je čudovita izbira za otroške postelje, ker je topel in mehak.

Za konec pa še nasvet: Posteljnino je treba zamenjati najmanj vsakih 14 dni, vsekakor pa to storite večkrat, če se potite, imate alergije ali če le želite zares dobro spati. Saj veste, ni lepšega, kot je občutek sveže oprane posteljnine!