Kam odnesti svoje prihranke za več obresti? - savinjska.info

Kam odnesti svoje prihranke za več obresti?

Kot piše ZVEZA POTROŠNIKOV SLOVENIJE:

Obrestne mere za depozite so nizke, a razlike med bankami dovolj velike, da se vam splača denar odnesti tja, kjer vam zanj ponujajo največ.

Da so obrestne mere izjemno nizke že kar nkeaj časa, vedo vsi, ki varčujejo na banki ali svoje prihranke vlagajo kam drugam. Doseči visoke donose je danes izjemno težko in tvegano. Slovenci smo eden najbolj varčnih narodov v EU, nismo nagnjeni k tveganju, pa tudi izkušnje z vlaganjem denarja v sklade, zavarovalne produkte in delnice so za mnoge slabe – in ne brez razloga. Zato je kralj pri nas nedvomno depozit.

Vsi, ki razmišljate o vezavi prihrankov, ali pa se vam vezava izteka in razmišljate o novem krogu, lahko točen znesek obresti, ki vam jih bo dala posamezna banka za določeno časovno vezavo, izračunate v našem spletnem primerjalniku obrestnih mer za depozite.

Poglejmo konkretne zneske za nekaj primerov.
Izbrali smo vezavo 13 mesecev – ker ni predolga, obenem pa predstavlja prelomnico enega leta, kjer večina bank nekoliko poviša obrestne mere. 

Primer 1: 3000 evrov:
Najboljši sta ponudbi Addiko banke in Gorenjske banke, kjer dobite dodatnih 13 evrov, pri Lonu pa 9 evrov. Najmanj dobite pri UniCredit banki, 33 centov.

–> v trenutnih razmerah z nekaj tisočaki ne moremo zaslužiti omembe vrednih obresti.

Primer 2: 10.000 evrov
Zaslužite lahko največ 44 oziorma 43 evrov obresti (Addiko, Gorenjska banka), pri Lonu pa 32. Najmanj ponujajo pri UniCreditu, dober evro.

Primer 3: 30.000 evrov
Tudi tukaj iste banke med najbolj radodarnimi, dodajo pa vam 132, 130 oziroma 97 evrov. Najmanj tudi tokrat Unicredit – slabe tri evre in pol.

–> sto evrov je nekaj denarja, a v zameno za vezavo 30 tisočakov ne moremo govoriti o resnem zaslužku.

Zakaj nas ima torej toliko denar vezan na banki, namesto, da bi ga bolje razpršili in dosegli (tudi) nekoliko višje donose? Zagotovo nam manjkajo finančna pismenost, pa tudi in predvsem zdrav kapitalski trg, ki mu potrošniki lahko zaupamo.

Dodatne splošne informacije o vezavi denarja najdete na tej povezavi.

 

VIR: ZPS.SIFOTO: ZPS.SI