Kam še lahko greš brez maske in brez PCT - savinjska.info

Kam še lahko greš brez maske in brez PCT

Rezultat samotestiranja velja samo za šolo, za k zdravniku otroci nad 12 let potrebujejo negativen hitri ali PCR test. Pogoj PCT je treba izpolnjevati tudi za igranje košarke na prostem.

Od ponedeljka, 6. septembra, velja nov odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2, ki uvaja precej novosti. Objavljamo odgovore na nekaj ključnih vprašanj.  Otrok se je samotestiral za šolo, zdaj ima sistematski pregled pri zdravniku. Ali lahko gre tja z negativnim testom iz samotestiranja?

Ne. Če je starejši od 12 let in ni prebolel covida-19 po našem razumevanju odloka potrebuje negativen hitri ali PCR test. Uporabniki zdravstvene dejavnosti morajo izpolnjevati PCT pogoj iz drugega člena odloka, ki pa ne omenja samotestiranja. Izjema je le nujna oskrba in medicinska pomoč.

Ali lahko nekoga, ki ga zelo boli zob, sprejmem brez pogoja PCT?

Odvisno od vaše presoje, ali gre za nujno oskrbo oziroma medicinsko pomoč. Omejitve namreč ne veljajo v primerih nujne oskrbe, zagotavljanja javnega reda in varnosti, medicinske pomoči ter zaščite in reševanja.

Ali lahko grem k zdravniku ne da bi se testiral?

Samo če ste preboleli covid-19 ali če ste cepljeni, sicer potrebujete negativen hitri ali PCR test. Tudi za uporabnike zdravstvenih storitev se namreč zahteva PCT, razen če gre za medicinsko pomoč (več o izjemah v zgornjem odgovoru).

Grem lahko na obisk v bolnišnico ne da bi izpolnjevala pogoj PCT?

Ne, obiskovalci nastanjenih pacientov potrebujejo PCT, prav tako obiskovalci zavodov za prestajanje kazni zapora in prevzgojnih domov ter spremljevalci pacientov in uporabnikov izvajalcev socialnovarstvenih storitev in programov, ki izvajajo nastanitev.

Ali morajo tudi otroci izpolnjevati pogoj PCT?

Da, če so starejši od 12 let.

S prijatelji zunaj igramo košarko. Ali bi res morali izpolnjevati pogoj PCT?

Da, saj košarko razumemo kot kontaktni šport. Skladno z odlokom je predvideno, da morajo PCT izpolnjevati tudi športniki za kontaktne športe na zunanjih površinah.

Ali moram za prevoz s taksijem ali avtobusom izpolnjevati pogoj PCT?

Ne. Pogoj PCT morajo skladno z odlokom izpolnjevati vozniki taksijev, uporabniki storitve pa ne. Za voznike avtobusov po našem razumevanju predpisov pogoj PCT ni zahtevan. Je pa potrebno imeti masko, saj gre za zaprt javni prostor. Pogoj PCT je treba izpolnjevati za vožnjo s zaprto žičniško napravo.

Več na: https://www.zurnal24.si/slovenija/kam-se-lahko-gres-brez-maske-in-brez-pct-372742 – www.zurnal24.si

 

VIR: ZURNAL24.SIFOTO: simbolična fotografija