Katera cena je veljavna: na artiklu ali tista, ki vam jo na blagajni zaračunajo?

Kot piše ZVEZA POTROŠNIKOV SLOVENIJE:

V veleblagovnici sem na istem stojalu izbrala štiri majice, dve rumeni in dve rdeči. Na rumenih je bila cena 10 evrov za majico, na rdečih pa 13. Na blagajni mi je blagajničarka vse majice obračunala po ceni 13 evrov. Nemudoma sem ugovarjala, a po navedbah blagajničarke sta bili rumeni majici pomotoma označeni s ceno 10 evrov. Kaj mi svetujete?

Na podlagi tretjega odstavka 26. člena Zakona o varstvu potrošnikov (ZVPot) mora podjetje upoštevati označene cene, drugače se kaznuje za prekršek z globo 1200 evrov, odgovorna oseba pravne osebe pa z globo 400 evrov. Nadzor nad označevanjem cen in upoštevanjem označenih cen izvaja Tržni inšpektorat RS (TIRS). Upoštevanje cen pomeni, da morajo trgovci označene cene upoštevati tudi pri dejanskem obračunu nakupa, ne glede na to, ali je šlo za pomoto pri označitvi cene ali pa še niso odstranili akcijskih cen, ki so že pretekle.

Tržni inšpektorat poleg 26. člena ZVPot preverja tudi upoštevanje določil Zakona o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami, ki prepoveduje zavajanje potrošnikov glede cen izdelkov (5. člen). V primeru takšnega prekrška lahko inšpektor pravni osebi izreče globo v višini od 3000 do 40.000 evrov, odgovorni osebi pravne osebe pa od 300 do 2000 evrov.

Glede na navedeno predlagamo, da podate ustrezno prijavo na tržni inšpektorat.

Člani ZPS: Imate tudi VI vprašanje za naše strokovnjake?
Pišite nam na urednistvo@zps.si in poskrbeli bomo, da vaše vprašanje pride do pravega strokovnjaka, vi pa boste prejeli odgovor, ki vam bo
pomagal razrešiti vašo potrošniško zagato.

VIR: ZPS.SIAVTOR: Jana Turk – FOTO:ZPS.SI