Kdaj in kako zamenjati banko? - savinjska.info

Kdaj in kako zamenjati banko?

Ponudnika menjamo, kadar z njegovimi storitvami nismo zadovoljni, ima previsoke cene ali pa ne nudi tistega, kar potrebujemo. Tudi zamenjava banke je naša pravica in obenem dejanje, s katerim svoj denar usmerjamo k boljšim in ugodnejšim ponudnikom na trgu.

Eden od pomembnih razlogov za zamenjavo so lahko cene storitev, ki so vsako leto višje. Lani smo zabeležili 29 podražitev, kar je primerljivo s prejšnjimi leti. Banke svoje storitve dražijo redno in »po malem«, da potrošniki tega pogosto niti ne opazijo.

Kaj se je lani najbolj podražilo?

V letu 2020 se je najbolj podražilo plačilo naloga UPN na okencu Abanke, za 66 odstotkov (z 1,5 na 2,5 evra). Visoka, 60-odstotna, je bila tudi podražitev letne članarine za kartico z odloženim plačilom pri Sberbank (s 24 na 38,4 evra), pri Lonu so mesečno uporabo spletne banke podražili za dobrih 40 odstotkov (z 0,53 na 0,75 evra).

Paketna ponudba ni nujno najugodnejša

Vedno bolj pestra je paketna ponudba, kjer je podražitve še težje spremljati, saj so pogosto skrite – banka paket oklesti (na primer ukine brezplačne dvige na bankomatih drugih bank) in ohrani enako ceno, ali pa poviša ceno in doda (za mnoge neuporabne) storitve. Pri izbiri paketa morate biti pozorni na ceno in vsebino– izberite tisto, kar zares potrebujete.

Banke k prehodu na dražje pakete komitente pogosto vabijo z višjimi dovoljenimi negativnimi stanji (limiti), a pozor – limit je ena najdražjih oblik kredita, uporabite jo le v nujnih primerih in »minus« čim prej pokrijte.

Stroške poslovanja z banko primerjajte v našem spletnem kalkulatorju

Če želite preveriti, koliko na leto plačate za storitve svoji banki in kakšen bi bil strošek pri drugih, uporabite naš spletni kalkulator osebnih računov.

menjava-banke-2

Prihranki so lahko veliki, tudi več sto evrov na leto, še posebej, če ste s klasičnega poslovanja na bančnih okencih pripravljeni prestopiti v spletno okolje.

Tudi plačila na okencih morajo biti cenovno dostopna, saj je za številne to edina možnost poslovanja z banko. A prav pri tej storitvi smo lani zabeležili največje podražitve. Pri zamenjavi poleg višine nadomestil upoštevajte tudi bližino poslovalnic in bankomatov (tisti v mestih so tukaj v prednosti) ter preostalo ponudbo banke.

favicon Kalkulator: primerjajte stroške poslovanja z osebnim računom

Razlogi za zamenjavo so številni

Nekateri banko zamenjajo zaradi neustreznega odnosa zaposlenih, še pogosteje pa zaradi politike banke. Na ZPS pogosto dobivamo pritožbe potrošnikov, ki z ravnanjem svoje banke niso zadovoljni, z njo ne dosežejo sporazuma in jim na koncu ne preostane drugega, kot da jo zamenjajo.

Eden pogostejših razlogov za menjavo je tudi najem kredita, še posebej stanovanjskega, kjer so razlike v ponudbi velike. To je eden od načinov, da banka pridobi nove stranke, saj bo kreditojemalec pri njej odprl tudi račun oziroma k njej prenesel svoje poslovanje.


favicon Kalkulator: primerjajte ponudbo stanovanjskih kreditov

Na ta način si banka zagotovi dolgoletno stranko, ki ne bo le odplačevala kredita, temveč bo uporabljala tudi druge storitve. Pri zamenjavi banke zaradi najema kredita pa upoštevajte tudi stroške vodenja osebnega računa ali paketa.

Če je banka to »pozabila« vključiti v efektivno obrestno mero (EOM) ali skupne stroške kredita, lahko pravo višino izračunate z našim kalkulatorjem za izračun efektivne obrestne mere ali pa se obrnete na nas. Po drugi strani je kredit lahko ovira pri zamenjavi banke – z zaprtjem računa boste najverjetneje morali poplačati kredit ali pa vam bo banka povišala kreditno obrestno mero, če je tako zapisano v pogodbi.

favicon Kalkulator: primerjajte ponudbo potrošniških kreditov

Postopek zamenjave banke

Zamenjava banke je brezplačna (izjema so dejanski stroški, ki pri tem nastanejo) in razmeroma preprosta, če pri stari banki nimate kredita.

Za vas vse uredi nova banka, ki prenese tudi trajnike in direktne obremenitve, a pri tem bodite pozorni, saj se lahko postopki zavlečejo, zato pri ponudnikih storitev tudi sami preverite, ali je bila sprememba urejena.

menjava-banke-3

Nova banka vas mora seznaniti s postopkom zamenjave transakcijskega računa, ob odprtju pa tudi z veljavno tarifo in obrestnimi merami, z možnostmi poslovanja z različnimi računi, s splošnimi pogoji ter pravicami in omejitvami pri poslovanju z direktnimi obremenitvami.

favicon Kalkulator: primerjajte obrestne mere na depozite

Banka ali hranilnica vam za zaprtje računa ali ukinitev paketa lahko zaračuna nadomestilo, a le prvih šest mesecev po odprtju in sorazmerno z dejanskimi stroški. Pozneje tega stroška ne sme zaračunati. Pomembno je vedeti tudi, da vam banka ne sme zaračunati nadomestila, ko se za prekinitev pogodbe odločite zaradi spremembe njihovih splošnih pogojev.

Postopek menjave mora biti zaključen najpozneje v 12 delovnih dneh, v primeru neporavnanih obveznosti pa je lahko daljši. Bolj podrobno smo o postopku zamenjave banke pisali v prispevku Menjava banke: Če niste zadovoljni, je izbire več kot dovolj.

Avtorica: Alina Meško

 bs

 

VIR: ZPS.SIFOTO: ZPS.SI