OBČINE SAVINJSKE REGIJE

Kdor se zaveda, da narodove samozavesti ni brez spoštovanja zgodovine, ta ve, da opravljate pomembno delo, Polzela, Savinjska regija

Tako je na spominski slovesnosti, ki je bila 12. maja 2023 ob 13. uri v Andražu nad Polzelo, zaključila svoj govor slavnostna govornica predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar. Dejala je še: »To je dan, ki pomaga prepoznati pomen Slovenije v mednarodnih odnosih ter hkrati utrjuje znanje o slovenski zgodovini. To je torej dan spomina. Spomina na obdobje, ko je bilo treba biti na pravi strani. Na strani boja proti fašizmu in nacizmu. Na strani boja proti razkosanju naše države. Na strani varovanja slovenskega jezika in kulture. In tudi na strani borbe za demokracijo.« Lepo je bilo slišati tudi pozornost, ki jo je izkazala domačinom: »Naj se na koncu še posebej toplo zahvalim vsem vam, krajanke in krajani, ki skrbite za ta kraj spomina in besedo o teh dogodkih predajate iz generacije v generacijo.«

Spominsko slovesnost so s svojo navzočnostjo počastili ter se poklonili spominu na tragičen dogodek izpred 79-ih let, ko je v Andražu nad Polzelo strmoglavilo ameriško letalo B-17, leteča trdnjava, poimenovana »Dark eyes«, tudi general Christopher Cavoli, vrhovni poveljnik zavezniških sil v Evropi, ki je hkrati poveljnik poveljstva Združenih držav za Evropo, veleposlanica ZDA v RS Jamie Lindler Harpootlian in generalmajor Robert Glavaš, načelnik Generalštaba Slovenske vojske.

Zbrane je uvodoma pozdravil Jože Kužnik, župan Občine Polzela, ki je med drugim povedal: »Petnajsta zračna sila, kateri je pripadala tudi posadka, ki se ji danes poklanjamo, je bila mlada. Fantje so bili stari komaj od enaindvajset do petindvajset let. Samo eden je bil že poročen. Vseeno pa je bila to izkušena posadka, ki je  imela za sabo že več kot 20 bojnih poletov. Fantje so prihajali  iz vseh delov ZDA, od Georgie, Virginie do Minessote in Ohioa. Kot vsi mladi fantje, so sanjali o srečni prihodnosti. Verjeli so v lepši jutri, v spominih pa so se vračali k svojim najdražjim v domovino. Z njimi so jih povezovala nešteta pisma in misli, ki so pregnale še tako težke trenutke vojne vihre. Žal je prišel za njih nesrečni 19. marec 1944. Ko je bilo že čutiti prihajajoči konec vojne, so morali dati svoja mlada življenja za višje cilje, cilje, ki jih morda niti niso razumeli. Osem članov posadke je umrlo, pokopani so bili na tukajšnjem pokopališču do konca leta 1946.   Dva člana posadke sta se rešila s padali, zajeli so ju Nemci in sta konec vojne dočakala v ujetniških taboriščih. Prvič smo se zbrali tu leta 2014, ob 70. obletnici strmoglavljenja, ko smo na tem mestu odkrili spominsko obeležje. Takrat nismo vedeli, da bo to obeležje postalo simbol prijateljstva med dvema državama, preprosto smo čutili dolžnost, da se pogumnim letalcem poklonimo na tak način. Od takrat dalje se z visokimi predstavniki slovenske in ameriške države z istim namenom srečujemo vsako leto.«

S pozdravnim govorom nas je počastil tudi general Christopher Cavoli, vrhovni poveljnik zavezniških sil v Evropi, ki je poimensko navedel ameriške letalce, ki jim je nebo nad Andražem nad Polzelo nudilo zadnji pogled.

General Cavoli in predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar sta v trenutek slovesnosti dodala svoja podpisa v protokolarno knjigo Občine Polzela.

Ob častni straži in zastavnim skupinam Slovenske vojske in Obrambnih sil Združenih držav Amerike so dr. Nataša Pirc Musar, veleposlanica Jamie Lindler Harpootlian in general Christopher Cavoli položili venca pred spominsko ploščo, na kateri so navedena imena umrlih mladih Američanov.

V kulturnem programu, ki sem ga vodila Jolanda Železnik, je nastopila glasbena skupina Šansonet, ki je s čutnim in čustvenim petjem naredila dogodek še bolj svečan. Veličastnost je dogodku dodal Policijski orkester, ki ga je vodil Roman Grabner, ter praporščaki društev, združenj in organizacij, ki jim je poveljeval David Krk. Z molitvijo za pokojne letalce se je v slovesnost vključil gospod Vito Muhič, vojaški kaplan.

Ker je spominska slovesnost organizirana skladno z visokim državnim protokolom, se z odra nismo mogli zahvaliti vsem, ki so tako in drugače sodelovali, zato jim iskreno zahvalo in globoko spoštovanje izrekamo na tem mestu. Hvala Uradu predsednice Republike Slovenije, Veleposlaništvu ZDA v Sloveniji za vsestransko podporo in zaupanje, Krajevni organizaciji ZZB NOB Andraž nad Polzelo za celoletno skrb in vzdrževanje vseh spominskih obeležij, Gasilskemu društvu Andraž, Kulturnemu društvu Andraž, Športnemu društvu Andraž, Režijskemu obratu Občine Polzela, Gobarsko-mikološkemu društvu Polzela, gospodinjam v kuhinji in vsem drugim, ki so kakor koli pripomogli k izvedbi dogodka.

Hvala vsem, ki ste dodali kamenček v mozaik dneva slovensko-ameriškega prijateljstva 2023.

 

vir: polzela.si