Letos so "Gregorčki" prinesli svetlobo in veselje tudi med polzelane, Savinjska regija - savinjska.info

Letos so “Gregorčki” prinesli svetlobo in veselje tudi med polzelane, Savinjska regija

Na predvečer praznika svetnika Gregorja otroci spuščajo po vodah tako imenovane ‘gregorčke’. Tradicija izhaja iz Gorenjske. S tem zaznamujejo prihod pomladi in se spomnijo tradicije obrtnikov, ki so na ta dan nehali delati ob luči, kar so simbolično obeležili tako, da so po potokih, rekah in bajerjih spuščali goreče predmete.

Na ta dan naj bi se ženili ptički, zato so ponekod matere spekle drobno pecivo in ga obesile na grmovje, otroci pa so ga iskali v prepričanju, da gre za ostanke ptičje gostije. Legende tudi pravijo, da naj bodo na gregorjevo jutro še posebej pozorna neporočena in samska dekleta, saj naj bi jim prva ptica, ki jo zagledajo razkrila karakter bodočega moža.

V Društvu Dobra ideja so se odločili obuditi ta lep praznik tudi na Polzeli, Savinjska regija. Bina Plaznik je povedala, da so za spuščanje gregorčkov izbrali kar Gregorjevo. Glavna ideja je druženje, ustvarjanje in povezovanje otrok in odraslih. Udeležencem je pripravila naravne materiale, kot so: lubje dreves, smrečje, lovorikovec, vrbove vejice, čajne svečke, da je vsakdo lahko ustvaril svojo plavajočo lučko. Nekateri so se še posebej potrudili in prinesli s sabo čudovite, doma narejene plavajoče skulpture. Uradnemu pozdravu je sledil slavnostni spust ‘gregorčkov’ po potoku.

Opazovanje plavajočih lučk in vznemirjenje otrok ob spustu je pričaralo veselje med vsemi udeleženci. Zahvala gre sosedom iz Vrtne ulice, ki so širokosrčno priskočili na pomoč pri pripravah na praznovanje. Skupaj se veselimo in praznujemo svetlobo v naših življenjih skozi celo leto. Se vidimo prihodnjič.

Jurij Žohar