LIDL SLOVENIJA SE KOT PRVI TRGOVEC V SLOVENIJI PRIKLJUČUJE DEMENCI PRIJAZNIM TOČKAM

  1. september 2022 – V Lidlu Slovenija so ponosni, da se ravno na svetovni dan Alzheimerjeve bolezni, kot prvi trgovec v Sloveniji, pridružujejo demenci prijaznim točkam Spominčice. Demenci prijazna točka (DPT) je prostor, ki je namenjen osebam z demenco. Zlasti tistim v zgodnji fazi bolezni, ki so še samostojni in aktivni, njihovim svojcem ter lokalni skupnosti.

 

Ob priključitvi prvega trgovca v mrežo DPT je predsednica Spominčice, Štefanija L. Zlobec povedala: »To, da se danes mreži demenci prijaznih točk priključuje kar 63 Lidlovih trgovin je velik korak za naše društvo. Doslej so bili namreč v mrežo priključeni domovi za starejše, zdravstveni domovi, lekarne, policijske postaje in upravne enote. Ker so osebe z demenco v zgodnjih fazah še samostojne in hodijo po opravkih, tudi po nakupih, smo zelo veseli, da se je mreži priključil Lidl Slovenija. S širitvijo mreže DPT namreč prispevamo k manjši stigmi demence, ki je v družbi še vedno močno prisotna.«

 

S pomočjo tovrstnih točk lahko osebe z demenco ostanejo dlje časa aktivne v svojem domačem okolju. Zato je ključnega pomena zagotoviti demenci prijazen prostor, v katerem osebe z demenco lahko živijo kakovostno in samostojno, dobijo podporo, pomoč in razumevanje, ohranjajo svojo socialno mrežo ter dostopajo do storitev, ki so jih vajene in jih potrebujejo (tudi trgovine).

 

Predsednica Spominčice Štefanija L. Zlobec in vodja prodaje v Lidlu Slovenija Davor Irgolič.

 

Simbolična pridružitev v Lidlu Žalec

V Lidlu Slovenija so danes skupaj s predstavniki Spominčice – Alzheimer Slovenija slovesno otvorili demenci prijazno točko pred Lidlovo trgovino v Žalcu, nedaleč stran od njihovega centralnega logističnega centra. V mrežo demenci prijaznih točk je z današnjim dnem vključenih vseh 63 Lidlovih trgovin po Sloveniji, in tako je število DPT točk zrastlo na preko 280. Vse trgovine bodo opremljene s posebno nalepko, ki simbolizira DPT.

 

Davor Irgolič, vodja prodaje pri Lidlu Slovenija je ob priključitvi v mrežo DPT povedal: »Ponosni smo, da se danes priključujemo mreži z vsemi našimi 63 trgovinami. Prav je, da bolezni, ki je zelo v porastu in pogosto prisotna v našem vsakdanu, pridemo nasproti. Dnevno se srečujemo z najrazličnejšimi kupci, smo postavljeni pred različne situacije in pomembno je, da znamo z osebami z demenco primerno komunicirati. Zato so člani društva Spominčica za naše zaposlene pripravili posebno šolanje o demenci in kako postopati v primeru različnih situacij.«

Nov ukrep Družini prijaznega podjetja

Priključitev mreži demenci prijaznih točk je še eden izmed ukrepov Družini prijaznega podjetja Lidl Slovenija. Nenazadnje se tudi njihovi zaposleni v svojem zasebnem okolju srečujejo z demenco in jim bodo dodatne vsebine ter znanje zagotovo prišli prav. To je še eden izmed korakov ustvarjanja boljšega sveta v Lidlu Slovenija, prav tako so namreč vključeni v mrežo Unicefovih varnih točk, kjer otrokom nudijo zaščito, pomoč ali zgolj nasvet v stiski.

 

VIR: LIDL