ZDRAVJE

Lokalno lajšanje bolečine

Za lajšanje bolečine v mišicah in/ali sklepih lahko uporabljamo različne pripravke, ki jih nanesemo neposredno na kožo. Ti pripravki so lahko v različnih farmacevtskih oblikah, na primer kot mazila, kreme, geli, losjoni, raztopine ali obliži. Načeloma jih uporabljamo pri odrasli populaciji za lajšanje različnih bolečin, bodisi akutnih ali kroničnih. Bolečino lajšajo na različne načine, odvisno od sestavine, ki ji pripisujemo protibolečinski učinek.

 

Nesteroidna protivnetna zdravila

Učinkovini, kot sta diklofenak ali ketoprofen zaradi protibolečinskega in protivnetnega učinka priporočamo pri različnih stanjih, na primer poškodbah mišic in sklepov (npr. izvini, izpahi, modrice, bolečine v hrbtu, športne poškodbe), tendinitisu (npr. teniški komolec), otekanju okrog komolca ali kolena ter blagih oblikah sklepnega vnetja (artritisa) kolena ali prstov.

Običajno jih ne priporočamo posameznikom, ki že jemljejo nesteroidna protivnetna zdravila v peroralni obliki, ker je malo verjetno, da bodo pripomogli k dodatnemu olajšanju bolečine. Lokalno uporabljena nesteroidna protivnetna zdravila lahko povzročijo kožne reakcije, kot so izpuščaj, srbenje ali goreč občutek. Pred nakupom se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, če ste noseči ali ste imeli v preteklosti krvavitev iz prebavil oziroma razjede prebavil. Enako priporočamo bolnikom z boleznimi jeter ali ledvic, visokim krvnim tlakom, srčnim infarktom, srčnim popuščanjem ali možgansko kapjo.

Za samozdravljenje bolečine so primerna le zdravila z diklofenakom. Zdravilo, ki vsebuje ketoprofen je zaradi varnostnega tveganja (neželene kožne reakcije v primeru izpostavitve sončnim žarkom) dosegljivo le na zdravniški recept.

 

Kapsaicin

Kapsaicin je aktivna sestavina čilija, ki lahko zmanjša občutek bolečine. Uporablja se za lajšanje bolečin zaradi osteoartritisa, pasovca, nevropatije in kronične bolečine v vratu. Topikalni kapsaicin lahko povzroči pekoč občutek na koži, ki se običajno izboljša po večdnevni dosledni uporabi izdelka. Izogibajte se lokalnemu nanašanju kapsaicina na oči, nos, usta in genitalna področja.

 

Arnika

Izvleček cvetov navadne arnike deluje protivnetno, tako da zmanjša bolečino in okorelost obolelega sklepa ter izboljša njegovo gibljivost. Učinki se ne izkažejo takoj, zato priporočamo vztrajanje pri uporabi. V ljudskem zdravistvu se uporablja tudi gabez, predvsem pri zvinih, vnetjih pokostnice, oteklih sklepih, revmi in po udarcih.

 

Levomentol

Nanos levomentola na kožo krči krvne žile, kar povzroči občutek mraza in sledeč protibolečinski učinek. Delovanje mentola vpliva na živčne končiče v koži in povzroči blago draženje, ki blagodejno deluje na boleča področja mišic, kit in sklepov. Podobne učinke sprožijo nekatere druge snovi, na primer eterična olja poprove mete, bora, evkalipta, pa tudi kafra. Izdelki za lokalno lajšanje bolečine pogosto vsebujejo naštete sestavine v taki formulaciji (na primer v vodno/alkoholnem gelu), ki po nanosu na oboleli predel kože hlapijo in tako povzročajo občutek hlajenja.

 

Pri uporabi lokalno delujočih pripravkov za lajšanje bolečine priporočamo upoštevanje naslednjih nasvetov:

  • Pripravek uporabite na očiščeni, suhi nepoškodovani koži, brez ureznin, simptomov oziroma znakov okužbe ali prisotnih izpuščajev.
  • Ne uporabljajte več kot enega lokalnega pripravka proti bolečinam brez recepta na istem predelu, razen po navodilih zdravnika.
  • Upoštevajte priporočeni odmerek.
  • Ne uporabljajte lokalnih pripravkov proti bolečinam brez recepta na velikih površinah telesa, pri večjih odmerkih ali dlje časa kot je priporočljivo.
  • Če pri nanosu pripravka na kožo ne uporabljate rokavic, si po nanosu umijte roke z milom in vodo.
  • Preprečite, da bi izdelek prišel v stik z očmi, nosom in usti.
  • Na predel, kamor ste nanesli pripravek s protibolečinskim učinkom ne nameščajte povojev ali toplotnih oblog.
  • V primeru uporabe obliža morebitne dlake na koži pristrizite in jih ne brijte.

 

Že v nasvetih ste verjetno zaznali določene varnostne pomisleke. Čeprav gre za lokalne pripravke, vsi niti niso registrirani kot zdravila, pa velja upoštevati previdnostne ukrepe, saj prinaša uporaba določena varnostna tveganja. Tako na primer priporočamo, da prenehate uporabljati pripravek, če se pojavi pordelost ali draženje kože. Zdravniško pomoč poiščite, če se pojavi koprivnica, otekanje obraza, težko dihanje ali huda kožna reakcija.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Bojan Madjar, mag. farm. spec.