Masaže kot osebno dopolnilno delo? - savinjska.info

Masaže kot osebno dopolnilno delo?

Sprašujete nas ali lahko storitve masaže opravljate kot osebno dopolnilno delo? Tako, da za masaže kupite vrednotnico za vsak mesec posebej in opravljate storitev. Ne bo šlo! Masaže so storitev, ki je ni na seznamu del A ali del B, ki se jih lahko opravlja kot osebno dopolnilno delo. Več o tem si lahko preberete TUKAJ.

Kako lahko opravljate masaže?

Storitev masaže lahko na primer opravljate kot samostojni podjetnik (s.p.). Postopek registracije s.p. opravite na naši DATA točki SPOT Registracija, kjer vas referent vodi skozi postopek registracije in vam brezplačno pripravi dokumentacijo za ustanovitev podjetja.

Če se boste odločili za registracijo s.p., morate pred tem poznati fiksne storške, ki jih boste imeli, ko boste registrirani. Fiksni stroški pomenijo, da boste vsak mesec plačali določen znesek državi za socialne prispevke (samozaposleni v višini 401,98 evra), določen pavšal računovodji za vodenje poslovnih knjig (recimo 50,00 evrov), strošek vodenja bančnega računa (približno 20,00 evrov), morda bo mesečni strošek še najemnina prostora, kjer boste opravljali storitev masaže. Ko seštejete postavke in dobite fiksen mesečni strošek za vaš s.p., morate že vedeti koliko strank na mesec morate zmasirati, da boste pokrili stroške podjetja in vam bo ostalo dovolj denarja za življenje.


Kakšne ugodnosti imate, če prvič odprete s.p. ?

Še vedno velja, da samostojni podjetnik, ki prvič odpira s.p., lahko prvo leto poslovanja koristi 50% nižje pokojninske prispevke znotraj socialnih prispevkov, drugo leto poslovanja so ti prispevki 30% nižji. Torej prvo leto poslovanja bodo socialni prispevki 273,86 evra in ne 401,98 evra. Podjetnik, ki ima otroke mlajše od treh let, lahko na CSD uveljavlja krajši delovni čas zaradi starševstva in si na ta način (država mu do otrokovega 3. leta plačuje polovico prispevkov) zniža stroške prispevkov za socialno zavarovanje.

Ne le masaže, tudi nabiranje borovnic in kuhanje marmelade iz njih, ter vlaganje gob, ne morete izvajati kot ODD

Na seznamu del B osebnega dopolnilnega dela, se nahajajo dela (izdelava izdelkov domače obrti, izdelkov, ki niso namenjeni zaužitju in se izdelujejo ročno, nabiranje gozdnih sadežev in zelišč, mletje žita, žganje apna ali oglja) za katera izvajalec sam kupi vrednotnico in te izdelke prodaja. Pomembno je, da posameznik, ki nabira gobe ve, da gobe lahko nabere in jih proda gostincu in to lahko počne kot izvajalec ODD. V kolikor pa gobe nabira, jih suši ali vlaga in bi jih želel prodajati, tega pa ne more početi več prek ODD ampak mora odpreti podjetje (npr. s.p.) in upoštevati zakonodajo s področja varne hrane.

 

VIR: DATA.SI

X