fbpx

Med vožnjo uporabljaj pamet, ne pametnega telefona, Šmarje pri Jelšah, Savinjska regija

Od 15. do 28. januarja bo potekala nacionalna akcija, s katero bodo opozarjali na nevarnost uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. Akcijo s sloganom »Med vožnjo uporabljaj pamet, ne pametnega telefona« vodi in koordinira Agencija za varnost prometa.
Voznike pozivajo, naj med vožnjo ne uporabljajo mobilnega telefona, ampak naj se varno ustavijo na primernem mestu in opravijo telefonski klic ali pošljejo SMS sporočilo. V aktivnostih nacionalne akcije bo sodelovala tudi policija, ki bo v tem času pogosteje opozarjala voznike na to, da mobilni telefoni ne sodijo v promet, in izvajala poostren nadzor.
Uporabe mobilnih telefonov sicer ne beležijo med vzroki prometnih nesreč, vendar so zaradi stalne uporabe vse večji motilci pozornosti za varno udeležbo v prometu. A to ne velja le za voznike vozil, temveč tudi za pešce in kolesarje kot ranljivi skupini prometnih udeležencev.
Ostali pomembni poudarki, povezani z uporabo mobilnega telefona v prometu, so:
– Uporaba mobilnega telefona med vožnjo na voznika vpliva negativno: poslabša se reakcijski čas, slabše zaznava in počasneje reagira na prometno signalizacijo, zavorni čas je daljši, zmanjšano pa je tudi zaznavanje okolice in prometa.
– Prostoročno telefoniranje je dovoljeno, a tudi ni povsem varno: raziskave kažejo, da tudi uporaba prostoročnih naprav za telefoniranje med vožnjo odvrača pozornost voznika od okolice, zato predstavljajo tveganje za varno udeležbo v prometu.
– Med vožnjo, kljub prepovedi, uporablja mobilni telefon kar 75 % voznikov v Sloveniji!
– Agencija za varnost prometa si prizadeva za strožjo zakonodajo: predlog je, da bi uporaba mobilnega telefona med vožnjo veljala kot hujši prekršek, kaznovan z 250 evri denarne kazni in tremi kazenskimi točkami.

VIR:SMARJE.SI

Inline
Inline