Mednarodni dan invalidov - savinjska.info

Mednarodni dan invalidov

(Ljubljana, 3. december 2019) Danes obeležujemo Mednarodni dan invalidov. Pri posledicah prometnih nesreč ne govorimo samo o preminulih ampak tudi o težkih preizkušnjah, ki jih doživijo huje poškodovani udeleženci. Za celo življenje jih zaznamuje usodni trenutek, za katerega pogosto niso bili odgovorni sami. Vsem udeležencem v prometu Agencija za varnost prometa sporoča, da je le trenutek nepazljivosti dovolj, da se nekomu življenje za vedno spremeni. Ob tem Agencija voznike znova poziva, naj neupravičeno ne parkirajo na mestih, namenjenih parkiranju vozil, ki imajo veljavno invalidsko kartico.

 Agencija za varnost prometa je tudi letos z dopisom dne 26. 11. 2019 vse slovenske občine pozvala k poostrenemu nadzoru razmer na parkirnih mestih, rezerviranih za invalide. Rezultati raziskave »Parkiraj izgovore drugam! Ne na mesta, rezervirana za invalide«, ki jo je izvedla Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru pod vodstvom doc. dr. Aleša Bučarja Ručmana v letu 2017 in so jo ponovili letos, namreč kažejo, da je kršitev neupravičenega parkiranja na mestih, rezerviranih za invalide, veliko. Izsledki letošnje ponovljene raziskave sicer kažejo, da se je stanje izboljšalo, kar je nedvomno tudi posledica dejstva, da se je pomembno sporočilo o neupravičenosti parkiranja na mestih, ki so namenjena za invalide, zadnji dve leti širilo v javnosti. Agencija je v partnerstvo projekta Parkiraj izgovore drugam vstopila že na začetku, saj gre za področje, ki je še posebej občutljivo in nikakor ne sme ostati spregledano. Agencija želi okrepiti zavedanje, da se invalidom in gibalno oviranim z neupravičenim parkiranjem na mestih, ki so namenjena prav njim, otežuje mobilnost in uporabna vrednost infrastrukture, ki je zgrajena z namenom njihovega neoviranega dostopa.

Na pobudo Agencije za varnost prometa se je odzvalo večje število občinskih in medobčinskih redarstev slovenskih občin, ki bodo poostren nadzor izvajale v prvi polovici decembra.


Posnetek si lahko pogledate na tej POVEZAVI

 

VIR: AGENCIJA ZA VARNOST PROMETAFOTO: AVP-RS.SI

X