Na izredni seji v torek glavna tema pregrada med Velenjskim in Šoštanjskim jezerom - savinjska.info

Na izredni seji v torek glavna tema pregrada med Velenjskim in Šoštanjskim jezerom

Da nič ni stoodstotno varno, so šoštanjskim svetnikom predstavniki Premogovnika Velenje razlagali že pred dvema letoma. Kaj jim bodo povedali v torek na izredni seji?


Vse preveč spremenjen pogled na pregrado med Velenjskim in Družmirskim (Šoštanjskim) jezerom, edino oviro, ki preprečuje, da bi se Velenjsko jezero izlilo v šoštanjskega ter s tem zalilo mesto Šoštanj, je zaskrbel tudi šoštanjske občinske svetnike. Posamezniki so zato predlagali sklic izredne seje, kar je občina tudi storila.

V torek opoldne bodo tako jasna zagotovila o varnosti želeli slišati iz ust pristojnih, tako iz Premogovnika Velenje kot Termoelektrarne Šoštanj, ki z mešanico pepela in sadre po svojih močeh zapolnjuje nenehno ugrezajočo se pregrado.

“V zadnjem času se pojavlja vse več vprašanj glede na aktualno problematiko pogrezanja nasipa med Velenjskim in Šoštanjskim jezerom. Kar nekaj je bilo tega v zadnjem času v medijih, prav tako pa nas občanke in občani vsakodnevno sprašujejo o tej zadevi. Ob neuradnih informacijah, da na nasipu manjka že več kot 600 tisoč kubičnih metrov materiala, da je globina jezera ob nasipu že tudi do 15 metrov, in ob zavedanju, da zadeva ni nedolžna, predlagam sklic izredne seje izključno na to temo,” je županu Darku Menihu svetoval svetnik Boris Goličnik.

“Menim, da je prav, da odgovorni dajo jasne odgovore, kaj se dogaja, zakaj se sanacija nasipa ne izvaja, zakaj je jezero na nasipu vedno večje in kolikšna je nevarnost, da nasip popusti. Moram odkrito povedati, da glede na to, da sem delno seznanjen z zadevo, zdaj tudi sam nisem več prepričan o trditvah, da je nasip res stabilen in da je strah pred morebitno katastrofo odveč,” je dodal.

Evakuacijski načrt za ljudi

Odgovore zahtevajo tudi člani krajevne skupnosti Šoštanj, ki naj bi po prihajajočih praznikih nameravali sklicati zbor krajanov. Vprašanj krajanov je namreč vse več.

Preostanek članka si lahko pogledate na tej POVEZAVI

 

VIR: VECER.COMAVTORICA: Rozmari Petek – FOTO: NEZNAN