Občanom Zgornje Savinjske doline je prekipelo zaradi stanja v Zdravstvenem domu Nazarje

Občanom Zgornje Savinjske doline je prekipelo zaradi stanja v Zdravstvenem domu Nazarje in odpovedi treh tamkajšnjim družinskim zdravnikov, ki so bili uradno posledica njihove preobremenjenosti, neuradno pa tudi slabih odnosov v samem zdravstvenem domu. Na pobudo upokojenskih društev sedmih občin Zgornje Savinjske doline, je bila zato nedavno ustanovila Civilno iniciativo za ohranitev zdravja Zgornjesavinjčanov v tamkajšnjih sedmih občinah.

Danes ob 16. uri pa Civilna iniciativa pred tamkajšnjim zdravstvenim domom pripravlja protestni shod, kje bodo predstavili svoje zahteve za takojšno ureditev zdravstvene oskrbe za tamkajšnje prebivalce. Le te so se poslabšale z odhodom treh družinskim zdravnikov iz Zdravstvenega doma Nazarje v začetku meseca, posledično na tem območju od 1. maja letos ne deluje več 24-urna dežurna zdravniška služba. Občani morajo pomoč dežurnega zdravnika poiskati v Velenju ali Žalcu.

Civilna iniciativa je svoje zahteve, ki jih nameravajo predstaviti širši javnosti že objavila na družabnih omrežjih. V njih je zapisala, da od Sveta zavoda Zgornjesavinjskega zdravstvenega doma zahtevajo, da oceni delo dosedanjega vodstva, saj njihovi ukrepi do sedaj niso dali rezultatov in pristopi k iskanju novega vodstva. “Od vodstva zavoda zahtevamo, da vodstvu izreče nezaupnico in prevzame odgovornost za nastalo situacijo. Zahtevamo samostojen, strokoven in dolgoročno vzdržen zdravstveni zavod.

Zahtevamo tudi takojšnjo vzpostavitev 24-urne zdravniške dežurne službe na celem območji Zgornje Savinjske doline z obvezno prisotnostjo zdravnika na intervenciji. Od občin ustanoviteljic Mozirje. Nazarje, Rečica ob Savinji, Gornji grad, Ljubno ob Savinji Luče in Solčava pa zahtevamo, da končajo s sprenevedanjem in podaljševanjem agonije našega skupnega zdravstvenega zavoda in da župani prevzamejo odgovornost in pri rešitvah presežejo svoje egoistične težnje,” so zapisali v svojih zahtevah člani Civilne iniciative, ki na zboru pričakujejo okoli 100 občanov.

Prav tako pa Civilna iniciativa zahteva še takojšnjo revizijo poslovanja zavoda za zadnja štiri leta, da se zaradi iztrošene infrastrukture in voznega parka skupaj z zavodom pripravi petletni načrt vlaganja v zdravstveni dom in vozila, ter končno izpolnijo že desetletja stare obljube o novem zdravstvenem domu. Kot zavarovanci pa od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije zahtevamo, da poskrbi za ustrezno financiranje zdravstvene oskrbe občanov in nam zagotovi osnovno pravico do zdravstvenih storitev na primarni ravni.

 

VIR:VECER.COMAVTOR: Gordana Possnig – FOTO:ARHIV SAVINJSKA.INFO