Občinska proslava, Polzela, Savinjska regija - savinjska.info

Občinska proslava, Polzela, Savinjska regija

»Dolga je bila pot v neodvisno državo. Na poti v lastno domovino. Na trenutek, ko smo se enotno odločili, da se kot narod podamo na pot osamosvojitve, moramo biti izjemno ponosni saj lahko zaradi tega poguma danes ponosno rečemo »Oj Triglav moj dom». Ohranitev domovine in njene kulturne dediščine v najširšem smislu je pomembna, saj nas razlikuje od drugih narodov, čeprav nas z njimi obenem tudi povezuje. Bogata kulturna dediščina je pogoj za samozavest vsakega naroda in obenem dokaz o njegovem obstoju. Danes je Slovenija resnično samostojna država, v kateri smo na svoji zemlji sam svoj gospodar. Zaželimo pa si le še uspeha, blaginje, varnosti in svobode«. Vse te želje sta ob občinski proslavi ob dnevu državnosti na prvi poletni dan, 21. junija 2019 strnila podžupan Občine Polzela, Savinjska regija, Miloš Frankovič in slavnostni govornik poslanec Državnega zbora Republike Slovenije Aleksander Reberšek. Z željami, da bi ljudje, ki jim je bilo zaupano vodenje države, spoznali, kaj so prave vrednote.

Slovenijo imamo radi, ker je naša. Zrimo v prihodnost z odločno vizijo. Vsak človek piše svojo zgodbo, svojo pesem. V družbi tako vedno znova in znova nastajajo ideje, želje in vizije, kako jih uresničiti. Ohranili smo jezik, pokončno držo in slovensko pesem, na kar smo lahko zelo ponosni.

Paznik dan državnosti, je praznik ko so se samozavest, upanje in enotnost vrnili v naša srca. To je dan, ko moramo premisliti o odnosu do naše države. S ponosom govorimo slovenski jezik in bodimo ponosni Slovenci na domači zemlji.

Slovenc, tvoja zemlja je zdrava in pridnim nje lega najprava.

Polje, vinograd, gora, morjé, ruda, kupčija tebe rede.

Za uk si prebrisane glave, pa čedne in trdne postave.

Išče te sreča, um ti je dan, našel jo boš, ak nisi zaspan.

(Valentin Vodnik)

 

Kulturni program so obogatili predstavniki društev in organizacij z nošenjem prapora, ki jim je poveljeval Lado Košec, Moški PZ Polzela pod vodstvom Mije Novak in pevka Elda Viler in njenim venčkom slovenske popevke skupaj z Lastovko.

 

Lidija Praprotnik

 

VIR:POLZELA.SI