Odpiralni časi trgovin bodo spremenjeni - savinjska.info

Odpiralni časi trgovin bodo spremenjeni

20. 10. 2020 ob 21.00 – to je točen čas, ko v Sloveniji prične veljati splošna omejitev gibanja. Zaradi tega ukrepa vlade se bodo morali spremeniti tudi odpiralni časi trgovin. Najdaljši odpiralni časi trgovin bodo segali do 21.00. A pazite, takrat se na prostem ne smete več gibati! Doleti vas lahko kazen od 400 do 4000 evrov.

20. 10. 2020 ob 21. 00…

To je točen čas, ko v Sloveniji prične veljati splošna omejitev gibanja. To pomeni, da je med 21. in 6. uro prepovedano gibanje na prostem. Splošna omejitev gibanja naj bi bila namenjena preprečevanju privatnih druženj v nočnem času in druženj v lokalih – čeprav je vlada uvedla tudi ukrep, s katerim je že predhodno omejila delovanje gostincev. V vseh rdečih regijah je namreč prišlo do zaprtja gostinske dejavnosti – ukrepi vlade dovoljujejo le osebni prevzem in dostavo hrane.

Kje je splošna omejitev gibanja še uvedena?

Policijska ura je doletela tudi Francijo, kjer ta prav tako traja med 21. in 6 uro zjutraj. V Belgiji je policijska ura uvedena med 24.00 in 5. uro zjutraj. V Italiji še niso uvedli stroge policijske ure, imajo pa župani sami pooblastila, da se odločajo, ali bodo po 21. uri zapirali vse javne površine.

Odpiralni časi trgovin se spreminjajo

Zaradi tega ukrepa vlade se bodo morali spremeniti tudi odpirali časi trgovin. Večinoma bodo odpiralni časi trgovin od uvedbe policijske ure naprej do 20. ure. Nekatere poslovalnice bodo odprte do 20.30, 20.45, najdaljši odpiralni časi trgovin pa bodo segali do 21.00. Pri tem trgovci apelirajo na odločevalce, da bi policijsko uro uvedli šele po 22.00. Odpiralni časi trgovin se bodo v prihodnjih dneh še nekoliko prilagajali trenutni situaciji.


Razen za izjeme, bodo kazni visoke

Splošna omejitev gibanja ne velja za nekatere izjeme:

  • prihod in odhod na delo, izvajanje nujnih delovnih nalog
  • dostop in nudenje storitev za nujne primere
  • odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje

V primeru kršitev vas lahko na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih doleti od 400 do 4000 evrov kazni.

 

VIR: DATA.SI