Osebna kartica zdravil - savinjska.info

Osebna kartica zdravil

Se vam je že zgodilo, da zdravniku ali farmacevtu niste znali navesti imen zdravil, ki jih uporabljate? Mogoče niti ne veste, zakaj uporabljate zdravila? Niste prepričani katera zdravila imate predpisane na obnovljiv recept? Ne poznate točnega odmerka posameznih zdravil? 

Verjamem, da se z zdravili ni enostavno znajti. Že imena nam lahko povzročajo precej preglavic. V lekarnah smo opazili, da si ljudje zato poskusijo sami pomagati, najpogosteje si napišejo sezname zdravil ali s sabo v denarnici nosijo odrezane dele škatlic z imeni zdravil. Za zaznano potrebo smo našli rešitev, ki bo v pomoč posebno tistim z več zdravili. Poimenovali smo jo osebna kartica zdravil.
Osebna kartica zdravil je veliko več kot navaden seznam zdravil. V njem bosta našli veliko uporabnih informacij. Zaščitenim imenom zdravil smo dodali še imena učinkovin. Zdravnikom je to lahko v pomoč, saj tako preprečimo podvajanje zdravljenja z zdravili, zelo pa vam koristi v tujini. Enaka zdravila so namreč lahko v različnih državah prisotna pod različnimi imeni. Imenom zdravil so pripisane jakosti in celo pakiranja.

Pomemben del je opis odmerjanja iz katerega enostavno razberete kdaj in koliko enot zdravila morate zaužiti. Že bežen pogled vam pojasni katera zdravila morate vzeti zjutraj, katera opoldne in katera zvečer. Odmerjanju so dodana priporočila, recimo odmerjanje glede na hrano ter opozorila, kot je prepoved upravljanja vozil in strojev in podobno. Za vsako zdravilo pa pripišemo še kakšen je namen uporabe. Če imate predpisana zdravila na obnovljivi recept vam dodamo podatek še o dvigih ter do kdaj je obnovljivi recept veljaven.

Na osebno kartico zdravil vam lahko zapišemo tudi zdravila, ki jih v lekarni kupujete brez recepta ter ostale izdelke za ohranjanje zdravja. To je pomemben podatek, s katerim bi moral biti zdravnik vedno seznanjen, preden vam predpiše novo zdravilo. Velikokrat se namreč ne zavedamo, da tudi ti izdelki lahko vplivajo na delovanje zdravil, predpisanih na recept.

Dodana vrednost pri osebni kartici zdravil pa je, da jo natisnemo na list papirja, s čimer omogočimo čitljiv zapis. Natisnjen list papirja vam zložimo v velikost, ki se prilega denarnici. Tako jo lahko imate vedno s sabo, tudi v nepredvidenih situacijah, ko vam pride zelo prav.

Nahajamo se sredi prazničnega decembra, še malo pa bomo zakorakali v novo leto. Ob izrečenih željah je običajno zdravje vedno izrečeno skupaj s srečo. Bolni bi se verjetno strinjali, da je največja sreča takrat, ko imamo zdravje. Če ste v dilemi, kaj svojim najbližjim podariti je ena od možnosti tudi osebna kartica zdravil. Izdelamo vam jo lahko v vsaki izmed enot Pomurskih lekarn. Tej lahko dodamo posvet s farmacevtom o svojih zdravilih, ki smo ga poimenovali Pregled uporabe zdravil. Med pogovorom z dodatno usposobljenim magistrom farmacije se boste posvetili pravilni in varni uporabi zdravil. Magister farmacije vam bo svetoval kako uporabljati zdravila, da bodo najbolj učinkovita in bo hkrati zdravljenje z njimi varno. Verjamem, da bo marsikdo takega darila vesel, saj je namenjeno temu, česar si običajno najbolj želimo, zdravju. 
 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
 
VIR: TOČKA ZDRAVJAAVTOR: Bojan Madjar, mag. farm. – FOTO: PIXABAY