SLOVENIJA

Paradni kruhi so Žitovi: letos prejeli kar 35 zlatih odličji za kakovost kruha in pekovskih izdelkov

Na letošnjem 23. senzoričnem ocenjevanju kruha, pekovskega peciva, finega pekovskega peciva, keksov, testenin in svežih slaščic v hladni verigi, so Žitovi izdelki prejeli 35 zlatih priznanj od skupaj prijavljenih 37. Ocenjevanje vsakoletno poteka v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije, pod okriljem Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij. 

Žito tako ponovno potrjuje  kakovost svojih izdelkov. Komisijo, ki anonimno ocenjuje izdelke po posebni ocenjevalni lestvici, sestavljajo strokovnjaki s pekarskega področja. Ti ocenjujejo tako videz izdelka, lastnost skorje in sredice, kot tudi vonj in okus. 

»V Žitu vsako leto odličnost potrjujemo tudi s sodelovanjem v tovrstnih ocenjevanjih, dokazujemo, da so naši izdelki kakovostni in okusni znotraj kategorije. To dosegamo s pozornim  in kakovostnim izborom uporabljenih sestavin, kot tudi receptur naših pekov. Vse to se na koncu odraža na policah pri poseganju potrošnikov po naših najbolje prodajanih izdelkih in hkrati pri živilskih strokovnjakih na ocenjevanjih, kot je GZS-jevo. Podeljena priznanja so nam tudi motivacija, da še nadalje razvijamo resnično vrhunske izdelke. Hkrati nam je tudi potrditev, da je naša razvojna in investicijska strategija, v sklopu katere v ospredje umeščamo prav pekarstvo, prava pot,« izpostavlja Rok Cankar, direktor pekarstva v Žitu.

V Žitu načrtujejo nova vlaganja, ki bodo omogočala posodobitev proizvodnje in nove linije izdelkov. Tako želijo tudi v prihodnje ponujati le najboljše pekovske izdelke in zadovoljevali različne okuse kupcev v regiji in širše, predvsem z izdelki za dopeko na prodajnih mestih. Sledenje prehrambnim trendom in ponujanje prvovrstnih izdelkov potrošnikom Žitu omogoča ostajati med najboljšimi ponudniki v kategoriji. Povečanje zmogljivosti pri proizvodnji kruha, peciva in zlasti dopeke, raznovrstnosti in učinkovitosti proizvodnje so elementi v transformaciji Žita v sodobnega proizvajalca pekovskih izdelkov, katerega cilj je postal prevladujoč igralec na trgu pekarskih izdelkov v Sloveniji, s povečano prisotnostjo na hrvaškem trgu in trgih osrednje Evrope.

Z zlatim odličjem kakovosti za leto 2023 so bili nagrajeni naslednji Žitovi izdelki:

Kruhi:

Jelenov kruh 1 kg, Hribovc 1 kg, Stoletni kruh,  Hleb mešani domači, Cesarski kruh s semeni, Štruca črna rustikalna, Koruzni drožnik, Kruh 5ka, Kruh na vehah, Drožeta,  Rženi kruh, Kraljevi hlebček, Drožnik s semeni, Kruh s semeni, Koruzni kruh, Martinov kruh, Kruh Ješprenjček s slanino, Štruca bela, Drožnik, Hribovc 0,5 kg,  Ajdov kruh z orehi, Jelenov kruh 0,5 kg, , Bela štruca rustik, XXL Lepinja, Kruh z ocvirki, Italijanski kruh

Pekovska peciva:  Sirova štručka, Pecivo z drožmi, Pirina štručka, Pizza štručka

Fina pekovska peciva:    Sirov burek, Pizza burek, Blazinica z jabolčnim nadevom, Potička orehova

Sveža slaščica: Zagrebška rezina

Podjetje Žito d.o.o. je v vseh letih ocenjevanja za kruh in pekovske izdelke skupaj z letošnjimi prejelo že 513 zlatih odličij. 

 

vir: Skupina Žito d.o.o.