Pitniki z vodo Šaleški biser delujejo, Velenje, Savinjska regija - savinjska.info

Pitniki z vodo Šaleški biser delujejo, Velenje, Savinjska regija

Občani in obiskovalci Mestne občine Velenje, Savinjska regija, se lahko ponovno odžejajo z vodo Šaleški biser. Brezplačno je dostopna na dobro obiskanih lokacijah v mestu.

V Šaleški dolini imamo dobro pitno vodo, ki se po kakovosti uvršča v sam evropski vrh. Občane pozivamo, da pijejo vodo iz pipe, saj je boljša alternativa od ustekleničene vode ter bolj zdrava izbira od sladkanih in gaziranih pijač. Poleg tega voda iz pipe ne povzroča odpadkov in ne obremenjuje okolja. Na voljo je v neomejenih količinah, je povsod dostopna in ugodna, ves čas je pod nadzorom in ves čas je sveža. Komunalni sistemi oskrbe s pitno vodo so namreč pod strožjim nadzorom kot industrija ustekleničene vode. Tako podjetja, ki skrbijo za vodno oskrbo, zagotavljajo visoko kakovost pitne vode

Pitniki na območju mestne občine Velenje so označeni s tablami, ki vsebujejo tudi QR kodo, s katero lahko zainteresirani dostopajo do podatkov o pitnikih in kakovosti vode.

Pravilna uporaba pitnikov ne predstavlja tveganja za zdravje zaradi okužbe z infektivnimi agensi, vključno z novim koronavirusom SARS-CoV-2. Do okužbe pa lahko pride ob napačni rabi pitnikov, zato Nacionalni inštitut za javno zdravje svetuje naslednje:

· Med pitjem vode se z ustnicami ne dotikajte ustja pipe.
· Gumba za sproščanje dotoka vode se dotikajte le z umitimi ali razkuženimi rokami. Uporabite lahko tudi čist robec ali drugo zaščito, ki prepreči neposreden stik roke z gumbom. Ne dotikajte se obraza, ust, nosu in oči.