Po Sloveniji zmanjkuje zaščitnih mask!

“V dežurni lekarni v Kopru je konec tedna zmanjkalo zaščitnih mask,” nam je povedala direktorica Obalnih lekarn Koper Katja Gombač Aver. Dodaja, da je bila prodaja povečana že v času prehladov in gripe, zdaj pa se je prodaja, zelo verjetno zaradi izbruha koronavirusa v Italiji, še povečala.
 

Kakšna je zaloga v drugih lekarnah, ki za konec tedna niso bile odprte, danes še niso preverjali, pričakujejo pa, da bo zaloga tudi tam pošla.

“Trenutno iščemo, kje bi lahko dobili zaščitne maske, ljudje po njih povprašujejo, a se jih ne da dobiti. Dobavitelji nam ne znajo povedati, kdaj bodo dobavljive,” je še dodala Katja Gombač Aver. Globalno povpraševanje po maskah je namreč ogromno.

Koronavirus (SARS-CoV-2) – ključne informacije

24. 02. 2020
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravja ves čas spremljamo dogajanje v zvezi z izbruhom novega koronavirusa. Na tem mestu objavljamo aktualne in ključne informacije ter priporočila za zaščito zdravja prebivalcev.

V Vuhanu na Kitajskem so decembra 2019 zaznali več primerov pljučnic. Pri bolnikih so izključili številne običajne povzročitelje pljučnic oz. respiratornih okužb in potrdili okužbo z novim koronavirusom. Nov koronavirus so poimenovali SARS-CoV-2, bolezen, ki jo virus povzroča pa COVID-19.  Bolezen se kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je običajno za pljučnico.


 

    

  Na podlagi potrjenih primerov okužbe s koronavirusom (COVID-19) v Italiji – trenutno v regijah Lombardija, Benečija, Emilia Romagna, Piemont in Rim – so italijanske oblasti v sodelovanju z vsemi vključenimi institucijami takoj začele izvajati nadzor in preglede ljudi, ki so bili v stiku z okuženimi.

22. februarja se je italijanska vlada odločila za številne ukrepe, ki jih bodo pristojni organi izvajali v lokalnih okoljih, ki jih je prizadel koronavirus. Omejitve vstopa in izstopa so bile uvedene za 11 občin v Lombardiji: Vò Euganeo, Codogno, Castiglione d’Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova die Passerini, Castelgerundo in San Fiorano. V Furlaniji Julijski krajini trenutno ni omejitev za popotnike.


 
 
VIR: NIJZ.SIFOTO: PROFIMEDIAS(simbolična fotografija)