Počastili dan državnosti; župan z najboljšimi učenci, Braslovče, Savinjska regija

V dvorani Doma kulture Braslovče, Savinjska regija, je v četrtek, 20. junija, potekala osrednja prireditev, s katero so v Braslovčah obeležili Dan državnosti in zaključek šolskega leta. 
 
Kot vsako leto je dogodek tudi letos dobil še posebno noto, saj je župan Občine Braslovče Tomaž Žohar ob tej priložnosti povabil 48 devetošolcev, ki so zaključili šolanje na Osnovni šoli Braslovče in 18 tistih, ki so bili odlični vseh devet let, slednjim pa je podelil tudi županovo petico.
 
V osrednjem govoru, ki je bil posvečen dnevu državnosti in zaključku šolskega leta je župan Tomaž Žohar med drugim poudaril: »Biti dober, je biti obziren, videti druge in ne izhajati iz nevoščljivosti, predvsem upoštevati in ceniti medsebojne različnosti ter medsebojne odnose. Dobrota pa rojeva trajno veselje, ki je človekovo naravno stanje. Človek je protislovno bitje, zato hoče vedeti tudi za nasprotja veselja. Na začetku sem povedal, da nikoli ne izgubiš; ali zmagaš, ali pa se naučiš. To podpira spoznanje, da človek pridobiva tudi, ko izgublja. Uči se. S pozitivnim pogledom in pristopom lahko vsako oviro vzamemo kot priložnost za osebno rast, razvoj in uspeh. Naše veselje in naša sreča je odvisna od našega zavedanja in pozornosti do daru, da smo. Izhaja iz prebujanja vrednot, medsebojnih odnosov, spoštovanja, miru in prijateljstev. To je celovitost človeka z vsem, kar pa ni samoumevno…« 
 
Ob koncu prireditve je sledil še slavnostni del, ko je župan Tomaž Žohar s praktičnim darilom obdaril vse devetošolce, še posebej pa je s Županovo petico nagradil 18 učenk in učencev, ki so se v vseh devetih letih šolanja še prav posebej izkazali z učnim uspehom. Povprečje njihovih ocen je vseh devet razredov znašalo 4,5 in več. Pred podelitvijo je zbrane devetošolce nagovorila tudi ravnateljica šole mag. Marija Arh. V nagovoru je nekaj besed namenila zaključku šolskega leta in devetošolcem zaželela veliko uspehov pri nadaljnjem šolanju, vsem pa lepe počitnice.
 
Pester program, v katerem so se zvrstile številne glasbene in plesne točke, je predstavljal popotovanje po Sloveniji. Nastopili so učenci šole Braslovče pod vodstvom Aleksandra Peklarja in Simone Zbičajnik ter kulturna društva v kraju. Prireditev je povezovala Irena Kumer.    
 
T. Tavčar