Pregled trga mobilne telefonije - savinjska.info

Pregled trga mobilne telefonije

Kot piše ZVEZA POTROŠNIKOV SLOVENIJE v Sloveniji mobilne storitve ponuja šest operaterjev, štirje imajo svoje omrežje. Mobilni paket z vključeno določeno količino podatkov lahko dobite že za manj kot sedem evrov, a zanj lahko odštejete tudi več kot 30. Preverili smo, kako uporabni so posamezni paketi, pri čemer smo izhajali iz potreb uporabnika pametnega telefona, torej je najpomembnejši parameter prenos podatkov – tako v Sloveniji kot v EU. Preglednice z rezultati vam bodo pomagale izbrati najbolj racionalno rešitev za mobilne storitve, hkrati pa z njimi opozarjamo tudi na nekatere pakete, ki kljub neugodnemu razmerju med ceno in vključenimi storitvami še vedno vztrajajo v ponudbi.

Trg mobilne telefonije je razdeljen, prehodi med operaterji pa zaradi vezave z nakupom pametnega telefona manj številni, kot bi morali biti, da bi učinkovito kaznovali neprimerne poslovne poteze. Še vedno namreč večino telefonov po subvencioniranih cenah prodajo operaterji, s tem pa naročnike tesno vežejo nase in jim onemogočajo preprost odhod v primeru sporne menjave pogojev v času trajanja vezave.

ZPS nasvet: Kateri mobilni paket naj izberem?

  • Najbolj pomembno je, koliko podatkovnih količin ponuja paket. Ne zadovoljite se z manj kot deset GB, za uporabo v EU naj bo vključenih čimveč podatkov.
  • Izogibajte se paketom, ki ločujejo količino klicev v operaterjevo in druga domača omrežja. Ne veste namreč, pri katerem operaterju so tisti, ki jih želite ali morate klicati.
  • Preverite, kaj operater stori, ko porabite zakupljene podatkovne količine. Najslabše je, če presežne količine računa po porabi, saj pri tem nikoli ne boste vedeli, koliko boste plačali.
  • Paketi po porabi, največkrat jih najdemo pri predplačniški ponudbi, so primerni le za uporabnike, ki izredno malo uporabljajo mobilne storitve, pa še to le klice in pošiljanje sporočil. Prenašanje podatkov s plačilom po porabi močno odsvetujemo.

Kakovost mobilnih storitev v Sloveniji je dobra, pa tudi cene mobilnih storitev; glede na to, kaj za svoj denar dobimo, so dovolj ugodne. Seveda je vedno prostor za dodatne izboljšave. Opažamo, da operaterji v zadnjem času povečujejo količino podatkovnega prometa v paketih, kar je s stališča digitalnega napredka vsekakor vredno pohvale, a si ob tem želimo, da jih ne bi uporabili kot izgovor za prihodnje podražitve mobilnih paketov.


Dostop do interneta, ne glede na to, za kaj ga uporabljamo, je namreč postal nujna dobrina, zato smo bolje ocenili pakete z manjšo vrzeljo med podatkovno količino doma in v državah EU. Ko smo priključeni v določene storitve, se poraba podatkov ne zažira v zakupljeno količino v paketu, s čemer je po našem mnenju vsaj v praksi kršeno načelo nevtralnosti interneta, o čemer smo v članku “Ničelna tarifa res dobra novica za potrošnike?” podali tudi daljšo razlago na našem spletnem portalu.

Podatkov ni nikoli dovolj
Večina paketov ponuja neomejene klicne storitve in pošiljanje sporočil, a daleč najpomembnejša mobilna storitev je že nekaj časa mobilni podatkovni dostop. Koliko podatkov na mesec je dovolj? Odgovor je preprost: čim več. Deset ali več deset gigabajtov mesečne količine, s katero nas nagovarjajo operaterji, je v resnici le »navidezno« veliko. Dostop do podatkov prek mobilnega omrežja je ne glede na to, da se vse redkeje priključujemo na brezžična omrežja Wi-Fi, le manjši del »podatkovnega odtisa«. Dvomimo, da je pri nas to vprašanje statistično raziskano, a naša ocena je, da povprečna slovenska štiričlanska družina na mesec v internet in iz interneta prenese med 500 GB in 1 TB podatkov. Večino tega prometa naredimo doma prek domačega internetnega priključka, ki količinsko ni omejen (čeprav so se pred časom pojavljale tudi takšne ideje, ki so, k sreči, potihnile). Deset GB je morda za večino še dovolj, a za uporabnika, ki se zanaša le na mobilni internet, in za mlade, ki si ne znajo zamisliti življenja brez videoposnetkov, niti približno ne zadošča več.

Preostanek članka in tabele mobilnih operaterjev si lahko pogledate na tej POVEZAVI

 

VIR: ZPS.SIAVTOR:Marjan Kodelja – FOTO:PIXABAY(simbolična fotografija)