ZDRAVJE

Prenehanje z uporabo antidepresivov

Mnogi bolniki z depresijo se uspešno zdravijo z antidepresivi, ki jih jemljejo redno, običajno dalj časa. Po določenem obdobju brez ponovitve bolezni pa z zdravljenjem lahko prekinejo. Na to pomislijo tudi bolniki sami, posebno, ko je njihovo počutje že dalj časa ugodno. 

Vendar pa je potrebno biti ob ukinitvi teh zdravil previden. Nikar jih ne prekinjamo samovoljno, ampak šele pod zdravniškim nadzorom. Če z zdravljenjem prekinemo predčasno, namreč tvegamo ponovitev depresije, potem je običajno tudi zdravljenje manj uspešno. Še posebej pa nas skrbi pojav neželenih učinkov ob nenadni prekinitvi. Tako imenovani odtegnitveni simptomi se pojavijo predvsem ob nenadni prekinitvi dalj časa trajajočega jemanja antidepresivov. Pojav odtegnitvenih simptomov pričakujemo v obdobju enega do štirih dni po nenadni ukinitvi zdravljenja z antidepresivom in običajno trajajo teden do dva tedna. Običajno so blagi, lahko pa tudi hudi in se pri določenih vrstah antidepresivov kažejo kot depresija. Najpogosteje se pojavi omotica, slabost, bruhanje, izčrpanost, bolečine v mišicah, mrzlica, nemir in razdražljivost. Pri določenih vrstah antidepresivov se lahko pojavijo specifični odtegnitveni simptomi, pri triclikličnih antidepresivih recimo motnje v delovanju srca in motnje spanja.
Pojavom odtegnitvenih simptomov se praviloma izognemo s počasnim ukinjanjem zdravila. Za različne antidepresive poteka ukinjanje sicer različno hitro, običajno traja od enega do štirih tednov, ko prejemamo čedalje manjše odmerke zdravila. 
Ukinitev zdravila mora temeljiti na tehtnem premisleku, nikakor samovoljno, pač pa šele po odobritvi zdravnika. S tem preprečimo morebitno ponovitev bolezni ter zmanjšamo možnost pojava odtegnitvenih simptomov. Četudi se ti pojavijo ob postopnem ukinjanju bodo praviloma blažji in čez čas izzvenijo. Vsekakor pa ne pozabite na pravila zdravega načina življenja, ki vam bodo tudi v bodoče omogočala ohranjanje dobrega počutja – zdravo se prehranjujte, izogibajte se stresu oziroma se naučite sprostitvenih tehnik, privoščite si dovolj spanca in bodite fizično aktivni.

O svojih zdravilih pa se lahko pogovorite tudi z magistrom farmacije. V Pomurskih lekarnah nudimo posvet o svojih zdravilih, ki smo ga poimenovali pregled uporabe zdravil. Priporočen je predvsem tistim, ki želite preveriti, če zdravila pravilno uporabljate in ali morebitne težave niso posledica nepravilne uporabe zdravil. Med posvetom, ki poteka v zasebnem delu lekarne lahko povprašate magistra farmacije o vsem kar vas zanima glede vaših zdravil. Mnogi so prepričani, da so odtegnitveni simptomi pokazatelj fizične odvisnosti oziroma zasvojenosti. A temu ni tako, saj ti niso specifični samo za antidepresive, pač pa se lahko pojavijo tudi pri nekaterih drugih zdravilih, recimo takih, ki delujejo na srce. Prav je, da tudi v primeru dvoma v vaša zdravila poiščete neodvisne in strokovne informacije. Magister farmacije je primeren sogovornik, saj vam lahko kot strokovnjak o zdravilih objektivno predstavi njihove koristi in morebitna tveganja. 
 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Bojan Madjar, mag. farm.