SLOVENIJA

Prihaja obilna snežna pošiljka, v teh krajih ga bo zapadlo največ


Jutri bodo padavine do večera zajele vso Slovenijo, dež pa bo prešel v sneg do nižin.

Čeprav je prejšnji konec tedna postregel s ponekod celo rekordno visokimi temperaturami za ta čas v letu, saj so v nekaterih krajih v Sloveniji namerili skoraj 20 stopinj Celzija, pa bo naše kraje že jutri prešla hladna fronta. Ta bo po napovedih vremenoslovcev prinesla tudi obilno sneženje. Danes bo sicer po napovedih Agencije RS za okolje na zahodu rahlo deževalo, drugod bo še suho.

Najvišje dnevne temperature bodo v večjem delu Slovenije od 7 do 14 °C. Zaradi okrepljenega jugozahodnega vetra, ki bo najmočnejši v višjih legah in po nižinah severovzhodne Slovenije, so za ta del Slovenije na ARSO prižgali oranžni alarm. Kot opozarjajo, bo od sredine dneva do sredine noči na sredo najvišja hitrost vetra dosegla od 70 do 80 km/h.

Jutri bodo padavine do večera zajele vso Slovenijo, dež pa bo prešel v sneg do nižin. Na Primorskem in Notranjskem bo večino dneva pihal južni veter, v notranjosti pa bo popoldne prehodno zapihal veter severnih smeri, zvečer na Primorskem zmerna do močna burja, piše ARSO. Za Primorsko so prižgali oranžni alarm, saj bodo sunki dosegali hitrosti od 100 do 120 km/h. 

Meja sneženja bo sprva nad nadmorsko višino okoli 1700 m, šele popoldne se bo pričela spuščati. Popoldne bo najprej pričelo snežiti v alpskih dolinah in ponekod na Koroškem. Drugod pa sneženje pričakujemo šele zvečer in v noči na četrtek.  Koliko ga bo zapadlo? “Glede na trenutne izračune meteoroloških modelov bo lahko v sredo popoldan in zvečer v le nekaj urah ponekod zapadlo okoli 20 cm novega snega, lokalno tudi več kot 30 cm. Še več snega bo v gorah,” so že včeraj napovedali vremenoslovci portala Neurje.si.

Na ARSO pa pravijo, da bo največ snega (od 10 do 30 cm) zapadlo v pasu od Gorenjske, severne Primorske, Notranjske in zahodnega dela Dolenjske. Drugod ga bo zapadlo od 5 do 10 cm. “Padavine bo ponekod – zlasti v severni polovici Ljubljanske kotline sušil severni fen. Višina snega bo od kraja do kraja precej različna,” napovedujejo. Kot dodajajo, bodo na severovzhodu padavine po prehodu fronte hitro oslabele, zato bo tam zapadlo le nekaj centimetrov snega.

Tudi po nižinah Primorske bo le deževalo. Nekoliko višje – nad okoli 400 m, pa pričakujejo snežno odejo. “Zaradi močne burje in sneženja bo veter prenašal sneg in gradil snežne zamete. V takih razmerah vemo, da so ceste težko prevozne,” opozarjajo.

Več na: https://www.zurnal24.si/slovenija/prihaja-obilna-snezna-posiljka-v-teh-krajih-ga-bo-zapadlo-najvec-379221 – www.zurnal24.si

 

VIR: ZURNAL24.SIFOTO: SIMBOLIČNA FOTOGRAFIJA