Prostovoljstvu prijazno mesto Slovenske Konjice tudi v letu 2019, Savinjska regija

Naša Občina Slovenske Konjice, Savinjska regija, si je tudi v letošnjem letu 2019 prislužila naziv Prostovoljstvu prijazno mesto. Iz Slovenske filantropije, ki sprejema prijave občin in opravi podrobnejši pregled, smo namreč pred nekaj dnevi prejeli razveseljivo vest: »Strokovna komisija se je po podrobnem pregledu vaše vloge odločila, da vam naziv Prostovoljstvu prijazno mesto potrdi oziroma podeli tudi v letu 2019.«

Podelitev naziva je sovpadala s časom Nacionalnega tedna prostovoljstva med 13. in 19. majem, in sicer je priznanje za Prostovoljstvu prijazno mesto župan Občine Slovenske Konjice Darko Ratajc prevzel na Slovesnem dnevu prostovoljstva 14. maja v Kulturnem domu Črna na Koroškem. Častno pokroviteljstvo podelitve je sprejel predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec, ki se je prireditve tudi udeležil in podelil priznanja, tudi našemu županu Ratajcu, ki ga je prevzel v imenu vseh požrtvovalnih občank in občanov, ki skrbite, da lahko upravičimo naziv in odgovornost.

Naša občina bo tudi v tem letu skrbela za informiranje javnih zavodov o organizaciji raznih dogodkov in prireditev  ter  vzpodbujala k udeležbi in aktivnemu sodelovanju. Nadaljevala bo akcijo Prostofer, v kateri so aktivni vozniki pripravljeni ponuditi brezplačne prevoze starejšim osebam, ki potrebujejo prevoz. Občina bo spodbujala k sodelovanju v društvih in drugih nevladnih organizacij pritegniti čim večje število prostovoljcev, širiti zavest o pomenu in vrednoti prostovoljnega dela, razvijanju solidarnosti med ljudmi in dala priznanje in zahvalo vsem tistim, ki brezplačno žrtvujejo svoj prosti čas in svoje sposobnosti za delovanje v dobro drugih. Prav tako želimo z Lokalnim programom za mladino pozivati mlade za sodelovanje na javnih prireditvah in dogodkih ter s tem krepiti aktivno sodelovanje mladih v prostovoljstvu.  

Slovenska filantropija se že 26 let aktivno odziva na družbene probleme, spodbuja in razvija prostovoljstvo ter medgeneracijsko sodelovanje, deluje na področju migracij, pomaga ogroženim in je glasna zagovornica človekovih pravic. Na prireditvi so nazive Junaki našega časa podelili tudi šolam in dijaškim domovoc, ki spodbujajo prostovoljstvo učencev. Naziv Naj mentor in Naj mentorica prostovoljcev vsem mentorjem, ki s svojim delom odlično vplivajo na prostovoljce, uporabnike in lokalno skupnost; zaposlenim v javni upravi, ki so se posebej izkazali kor prostovoljci, pa so si prislužili nazive Naj prostovoljec in Naj prostovoljka, zaposlen/a v javni upravi.

Pred podelitvijo so župani občin, prejemnic naziva Prostovoljstvu prijazno mesto, izkoristili priložnost in na posvetu izmenjali dobre prakse in priložnosti za razvoj in promocijo prostovoljstva. Prireditev so s kulturnim programom obogatili učenci Osnovne šole Črna na Koroškem ter uporabnica Centra za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem.

 

VIR:SLOVENSKEKONJICE.SI