Psihoterapevtka: Prihaja vse več mladih, ki ne želijo živeti!

Poklic psihoterapevt ni registriran, obseg storitev ne sledi potrebam, velike so razlike v kvaliteti. Ker je psihoterapevtov premalo, njihove cene letijo v nebo. Psihoterapija postaja “biznis”, pravi psihoanalitična psihoterapevtka Urška Batellino. Na ministrstvu za zdravje bodo v kratkem v javno razpravo dali prepotrebni zakon psihoterapiji, s katerim želijo v prvi vrsti regulirati poklic.

Stanje po covidu je mnogo hujše, kot se je mislilo prej, opozarjajo strokovnjaki. Duševne motnje so v porastu, stopnji alkoholizma in samomorilnosti pa sta pri nas tako in tako med najvišjimi v evropskem prostoru. Posledično s tem naraščajo potrebe po psihiatrični obravnavi. Dostop do psihologa oziroma psihiatra v javnozdravstveni mreži je težaven, da o psihoterapevtih sploh ne govorimo. 

Psihoterapija postaja “biznis” Področje psihoterapije je pri nas še posebej problematično. Poklic psihoterapevt ni registriran, obseg storitev ne sledi potrebam, velike so razlike v kakovosti. Ker je psihoterapevtov premalo, njihove cene letijo v nebo. Za uro obravnave je danes treba odšteti od 60 do 120 evrov. “Psihoterapija postaja “biznis”, saj je povpraševanje večje od ponudbe. Posledično so tukaj še neizkušeni terapevti. Ko dobijo dovoljenje za odprtje privatne ambulante, le to zapolnijo v letu dni. Terapijo izvajajo nezreli, nedodelani terapevti. Da se terapevt razvije traja, gre za proces. Psihoterapevt  se ne razvije v enem letu, to je nestrokovno,” pravi psihoanalitična psihoterapevtka Urška Batellino.

Prihaja vse več mladih, ki ne želijo živeti

“Naj ponazorim s primerom: prihaja namreč vedno več mladih ljudi do dvajsetega leta starosti, ki ne želijo več živeti. Terapijo takšnih mladostnikov je nemogoče izvajati privat. Zato je potrebna delovna skupina, potrebno je sodelovanje. Mlade  se mrcvari po zasebnih praksah, potem pa si lahko predstavljate, kakšen je izid. Starši so obupani, otroci so obupani, obupani smo tudi mi. Te težave v psihoterapiji so še posebej opazne v zadnjih treh letih,” je dodala  Betellino. 

Več na: https://www.zurnal24.si/zdravje/psihoterapevtka-mlade-se-mrcvari-po-zasebnih-praksah-404212 – www.zurnal24.si

vir: zurnal24.si – foto: simbolična fotografija