Razkrita dobro varovana skrivnost, kako vam izmakniti denar

Kako do klikov (in posledično prodaje)? Kako v množici Facebook objav in novic vzbuditi pozornost spletnih uporabnikov? OK, lahko delite zastonj vinjete, druga možnost pa je, da postavite spletno stran z naslovom o milijonskih zaslužkih, ki ga podkrepite s fotografijami znanih Slovencev. Nato zakupite Facebook oglase, ki prav tako (brez dovoljenja) uporabijo podobo znanih Slovencev, novičarskih portalov in podjetij.

Kaj stoji za takšnimi “Jan Plestenjak obogatel s kriptovalutami”, “Nova investicija Sama Logina spravlja banke v obup” ali “Zmagovalec oddaje Kmetija razkriva, kako je zaslužil toliko denarja” naslovi?

 

Glede na naše dosedanje izkušnje gre v teh primerih za zavajajoče ponudbe, kjer vas poskušajo prepričati k nakupu izobraževalno-naložbenih paketov na eni izmed trgovalnih platform vrste Forex, v zameno pa vam obljubljajo velik zaslužek in hitro obogatitev.

Primer zavajajoče novice

Obljube o zaslužkih so seveda prenapihnjene in izmišljene. V teoriji je sicer možno, da bi nekdo kaj zaslužil, vendar pa so to redke izjeme, praktično vsi uporabniki izgubijo vse, kar so vložili. Pa tudi če kdo kaj zasluži, si je zaslužen denar praviloma nemogoče izplačati, saj si ponudniki vedno znova izmišljajo razloge, zakaj vam denarja ne morejo nakazati. Še več, včasih pred obljubljenim izplačilom od uporabnikov zahtevajo dodatna vložena sredstva, po prejemu teh pa enostavno prenehajo komunicirati.

Ponudniki teh storitev se pred svojo odgovornostjo običajno zavarujejo z navedbami v drobnem tisku, s sedeži v tujini ali pa celo povsem zakrijejo svojo identiteto. Če ste nakupe opravili s kreditno kartico, lahko na banki vložite reklamacijski zahtevek. Če ste plačali po povzetju, potem nimate kakšne možnosti finančne reklamacije. V tem primeru lahko zadevo zgolj prijavite na Tržni inšpektorat, ki pa ima zelo omejene možnosti ukrepanja, če gre za ponudnika iz tujine, ali pa goljufijo prijavite na policiji.

Za promocijo svojih storitev prevaranti tudi zakupijo oglase, navadno na Facebooku, ki zlorabljajo imena in podobo znanih oseb, ki jim tudi podtaknejo neresnične izjave (Jan Plestenjak, Melania Trump itd.). Njihov namen je pridobiti klike na svoje spletne strani. Več kot je klikov, več zaslužijo.

Še nekaj poročanj slovenskih medijev o tej temi:

https://siol.net/digisvet/novice/v-mrezo-lazi-so-potegnili-tudi-najbogatejsega-slovenca-503371

https://www.rtvslo.si/znanost-in-tehnologija/obvestilo-o-obstoju-laznih-strani-mmc-rtv-slovenija/507414

 

VIR: VARNINAINTERNETU.SIFOTO: VARNINAINTERNETU.SI