Razvitje prapora in praznovanje stoletnice, Luče, Savinjska regija

Čebelarska družina Luče, Savinjska regija, je nedavno pripravila slovesnost, na kateri so skupaj s čebelarskimi prijatelji ter drugimi obiskovalci obeležili svojo stoletnico in razvili nov prapor.

Organizirano čebelarstvo na območju Luč ima že dolgo tradicijo, ki sega v 19. stoletje. A za leto svoje ustanovitve Čebelarska družina Luče šteje letnico 1919. Nedavno so visoki jubilej obeležili z lepo slovesnostjo, ki jo je spremljal kulturni program. Ob tem so razvili tudi nov prapor.

V imenu Čebelarske zveze Slovenije je zbrane nagovoril njen podpredsednik Janez Vencelj. Drugi govorniki, med njimi tudi župan Občine Luče Ciril Rosc so poudarili izjemno aktivnost, s katero so tukajšnji čebelarji vpeti v dogajanje lokalne skupnosti in Čebelarske zveze Saša.

Zbrane je nagovoril tudi predsednik ČD Luče Anton Kumer. Razložil je simboliko prapora, na katerem je na eni strani poleg čebel delavk upodobljena tudi čebelja matica. To je simbolika vzrejališča avtohtone pasme krajnske sivke, ki je na območju Lučke Bele. Na drugi strani prapora so upodobljene Luče, kakršne so bile leta 1919.

Prapor sta družini predala botra Ciril Rosc in Rok Suhodolnik. Ob blagoslovu prapora je pater Karl Geržan povedal več lepih misli o čebelah in čebelarstvu. Seveda je bil tej temi povsem posvečen tudi spremljajoči program, ki ga je povezoval Nejc Slapnik. Pod mentorstvom Simone Funtek so ga izvedli učenci Osnovne šole Blaža Arniča Luče. Ti so poskrbeli še za del glasbenega programa, zapeli pa so tudi člani Okteta Žetev in Moškega pevskega zbora Luče.

 

VIR:LUCE.SI