Roglič Evenepoelu vzel 14 sekund, zmaga Healyju

Ancona, 13. maja – Irec Ben Healy je zmagovalec osme etape kolesarske dirke po Italiji. Na razgibani trasi od Ternija do Fossombroneja (207 km) je bil najboljši iz ubežne skupine. Med favoriti za skupno zmago je slovenski as Primož Roglič prvič strl Belgijca Remca Evenepoela, pridobil 14 sekund in se v skupnem seštevku povzpel na tretje mesto.

 

Slovenski as v dresu Jumbo-Visme se je danes ves čas držal v ospredju, prvič pa je tudi sam močno pritisnil na pedala na zadnjem vzponu in razbil skupino najboljših.

Predvsem ekipe Ineos Grenadiers, Jumbo-Visma in Bora-Hansgrohe so že pred tem na zadnjih krajših vzponih narekovale močnejši ritem, da bi izolirale Evenepoela od moštvenih kolegov pri Soudal-Quick Stepu. To jim je deloma tudi uspelo, še toliko bolj pa po Rogličevem napadu.

Ta je močno napadel na drugem prečkanju Cappuccinija in ves čas pritiskal na pedala, da bi Evenepoelu preprečil priključek. Tik pred vrhom Belgijec ni mogel več slediti Rogliču. Sta pa predvsem Tao Geoghegan Hart in Geraint Thomas (oba Ineos Grenadiers) uspela do vrha izničiti Kisovčanovo prednost.

Razmerja med najboljšimi se sicer niso pretirano spremenila, je pa Roglič pokazal, da je na vzponih zelo močan, s sabo pa je do cilja v Fossombroneju pripeljal še oba Britanca. Ciljno črto so prečkali 4:34 minute za Healyjem.

“Bil je malce lažji start, ko so prišli na vrsto vzponi, pa smo z ekipo skušali narekovati malo težji ritem. Potem sem sam napadel. Dobro sem se počutil, nimam se kaj pritoževati. Lepo, da sta mi Tao in Geraint malce pomagala v zadnjih kilometrih. Že od starta smo načrtovali malo agresivnejše dirkanje. Upam, da se nisem pregrel za jutrišnji kronometer,” je za Val 202, kot ga citira MMC RTV Slovenija, dejal 33-letni Roglič.

V primerjavi z Evenepoelom (Soudal-Quick Step) so Roglič, Thomas in Geoghegan Hart pridobili 14 sekund. V skupnem seštevku to pomeni, da je Belgijčeva prednost pred slovenskim asom zdaj 30 sekund. Rožnato majico je za las obdržal Norvežan Andreas Leknesund (Team DSM), ki ima pred Evenepoelom vsega osem sekund prednosti.

Prvo šesterico zaključujejo Portugalec Joao Almeida (UAE Team Emirates) z zaostankom 40 sekund, Thomas za Norvežanom zaostaja 52, Geoghegan Hart, sicer zmagovalec Gira 2020, pa 56 sekund.

Za razliko od mirne petkove gorske etape, ko je veter preprečil obračune najboljših, je šlo danes od samega začetka na polno. Skoraj 75 km je trajalo, da se je v ospredju ustalila skupina 13 ubežnikov. Ta si je hitro privozila okoli pet minut naskoka.

Iz nje se je ob prvem prečkanju Cappuccinija okoli 50 km pred ciljem iztrelil 22-letni Healy (EF Education-EasyPost), ki je nato le še povečeval prednost v zadnjih 45 km. Slavil je peto zmago v karieri in tretjo letos. To sezono je že večkrat opozoril nase. Na dirki Amstel Gold je denimo zaostal le za slovenskim asom Tadejem Pogačarjem.

V nedeljo bo na sporedu druga od treh voženj na čas na tem Giru. Kolesarje čaka povsem ravninska, 35 km dolga trasa od Savignano sul Rubiconeja do Cesene. Prvi favorit bo Evenepoel, ki je dobil prvo vožnjo na čas, za visoko uvrstitev pa se bo boril tudi Roglič.

Ne bo pa nastopil Italijan Filippo Ganna (Ineos Grenadiers). Dvakratni svetovni prvak v kronometru (2020, 2021) je namreč pred današnjo etapo odstopil zaradi okužbe z novim koronavirusom.

Prvi kolesar se bo s startne rampe pognal nekaj čez 13. uro, zadnji, Leknesund, pa ob 16.32. Roglič bo preizkušnjo začel štiri minute prej.

 

vir: STA