Samozdravljenje hemoroidov ni vedno primerno

Hemoroidi spadajo med bolezni, za katere imamo tudi v lekarni na voljo zdravila (ali druge pripomočke) za samozdravljenje. Kadar gre za blago obliko, kot je manjša lokalizirana krvavitev brez prisotnih nevarnih znakov ali simptomov, je samozdravljenje upravičeno. Na voljo imamo zdravila in medicinske pripomočke v različnih farmacevtskih oblikah, najpogosteje v obliki mazil, gelov, tablet ali svečk. Večino zdravil za zdravljenje hemoroidov je možno dobiti brez recepta, nekatera (običajno gre za zdravila, ki imajo vsebujejo kortikosteroidno učinkovino) pa smemo izdati v lekarni le na predpisani recept. Ker tovrstna zdravila obvezno in dodatno zdravstveno zavarovanje ne krijeta, mora zdravnik zdravilo predpisati na tako imenovani beli zdravniški recept.

 

Kot nakazuje naslov, samozdravljenje hemoroidov ni vedno primerno. Kdaj in zakaj samozdravljenje odsvetujemo? Ob stanjih, znakih ali simptomih, ko je zaradi možnosti resnejšega stanja/bolezni potrebno zdravljenje pod nadzorom zdravnika. Hemoroide namreč včasih lahko zamenjamo s kakšno drugo boleznijo, zato smo pozorni, posebno kadar ne gre za značilno klinično sliko. Kri, ki se običajno pojavi ob hemoroidih, nastane zaradi mikrotravme zaradi odvajanja trdega blata. Ker je to arterijska kri, je običajno svetlordeče barve. Opazimo jo kot proge na toaletnem papirju pri brisanju, na površini blata ali v toaletni vodi. Če je kri drugačnega videza, na primer temneje rdeča, rjava ali črna, ali je pomešana z blatom, je treba obiskati zdravnika za izključitev drugih diagnoz. Bojimo se predvsem, da ne bi spregledali raka debelega črevesa in danke. Kdaj je torej priporočljivo obiskati zdravnika? Naj naštejemo nekaj najpomembnejših primerov:
·         perzistentna sprememba v odvajanju blata
·         prisotnost driske
·         nezmožnost zadrževanja blata
·         starejši od 40 let ali mlajši od 12 let
·         prisotnost močne bolečine ob odvajanju blata
·         izguba telesne teže
·         pojavnost raka prebavil ali vnetnih črevesnih bolezni v družini.

 

Pojavnost rakavih bolezni s starostjo narašča, zato smo v nekaterih starostnih obdobjih še posebno pozorni na naslednje sočasne znake in/ali simptome:
·         pri starejših od 40 let na nenamerno izgubljanje telesne teže in bolečine v trebuhu
·         pri starejših od 50 let na nerazložljiv pojav rektalne krvavitve
·         pri starejših od 60 let na znake in simptome anemije zaradi pomanjkanja železa ali spremembe v odvajanju blata, ki vztrajajo vsaj 4 do 6 tednov.

 

Znaki in simptomi anemije lahko vključujejo utrujenost, zasoplost ali bledo kožo. Zdravnika je priporočljivo obiskati tudi, če se razvijejo dermatološki zapleti. Koža lahko postane macerirana (zmehčana, vlažna, bleda) zaradi izločanja sluzi, ulcerirana (razjede) zaradi tromboziranih zunanjih hemoroidov ali razdražena zaradi kožnih madežev.
V lekarnah opažamo, da ljudje običajno brez zadrege povprašajo po izdelkih za hemoroide ali zlato žilo, manj prijetno pa jim je spregovoriti o svojih znakih ali simptomih. Naj spomnim, da imamo za take primere v lekarnah poseben prostor za svetovanje, ki ga lahko izkoristimo tudi za pogovor o manj prijetnih temah.
Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Bojan Madjar, mag. farm. spec.