Schwentnerjeva hiša po prenovi odprla vrata, Vransko, Savinjska regija

Na Vranskem, Savinjska regija, se je letos praznovanje občinskega praznika začelo z odprtjem prenovljene rojstne hiše našega rojaka, založnika slovenske moderne Lawoslava Schwentnerja. Občina Vransko je z odkupom hiše leta 2000 preprečila njeno propadanje, z obnovo zunanjosti v drugi polovici prejšnjega leta pa še enkrat dokazala pomen ohranjanja kulturne dediščine. 
Župan Franc Sušnik je v govoru predstavil pomen Schwentnerjevih ter natančno  kronologijo dogajanja v hiši, odkar je v občinski lasti. Izpostavil je, da je hiša nedvomno najpomembnejši in po obnovi tudi najlepši kulturni spomenik v trgu Vransko. Med Schwentnerjevimi pa ni bil pomemben družinski član le založnik, saj sta svoj pečat v kraju pustila tudi oče Leopold in brat Karel kot lokalna trgovca in politika.

V kulturnem programu ob svečanem odprtju hiše so sodelovali Godba Lukovica ter mlajši otroški pevski zbor, turistični krožek in otroška folklorna skupina OŠ Vransko-Tabor. Hišo je blagoslovil domači župnik, g. Jože Turinek.

Obiskovalci so si po prireditvi ogledali tudi notranjost hiše, kjer pa so obnovljena le tla v jedilnici. Tisti, ki so bili v hiši prvič, so izkazali navdušenje, kar je še en dokaz, da je potrebno ohranjati dediščino, ki so jo zapustili naši predniki.

Tanja Goropevšek

 

VIR:VRANSKO.SI