Se vam prikazujejo nadležna obvestila, pa bi se jih radi znebili?

Vedno več spletnih strani obiskovalcu ponuja možnost, da mu svoje vsebine prikazuje v obliki potisnih obvestil (ang. push notification), ki jih prejemamo tudi takrat, ko nimamo odprtega brskalnika. V večini primerov gre za legitimno obveščanje o novih vsebinah na spletnih portalih.

Nepridipravi pa to funkcionalnost pogosto izkoristijo za prikazovanje obvestil, s katerimi skušajo uporabnika zvabiti v prevaro s skrito naročnino, SMS klube ali katero drugo spletno goljufijo. Če se na prejem obvestil naročite (največkrat po pomoti) na spletni strani z “dvomljivim slovesom”, vas lahko hitro zasujejo z obvestili, kot jih vidite na spodnji sliki. Takšna obvestila zlorabljajo logotipe znanih podjetij ali znamk, da bi dobili vašo pozornost in vas prepričali, da kliknete.

Zavajajoča obvestila na namizju računalnika

Kako sploh do tega pride? Prikaz tovrstnih obvestil mora uporabnik vsaki posamezni spletni strani odobriti sam. Običajno se ob obisku spletne strani odpre pojavno okno, preko katerega se lahko naročimo na prejemanje obvestil.

Besedilo v pojavnem oknu: spletna stran (pikselirano) vam želi pošiljati obvestila. Blokiraj Dovoli.
Primer pojavnega okna v brskalniku Chrome na telefonu

A se lahko temu izognemo?

Seveda, vedno lahko izberete, da ne želite prejemati obvestil. V nekaterih brskalnikih pa lahko tudi v celoti onemogočite pojavitev takih pojavnih oken.

Kaj pa, če že prejemate takšna obvestila? Če se jih želite znebiti, lahko v nastavitvah brskalnika prekličete dovoljenje prikaza za vsako posamezno spletno stran. Navodila, kako to storiti za nekaj najpogostejših spletnih brskalnikov, so na voljo na spodnjih spletni naslovih :
Chrome Desktop
Chrome Android
Mozilla Firefox

 

VIR: VARNINAINTERNETU.SIFOTO: VARNINAINTERNETU.SI