OBČINE SAVINJSKE REGIJE

Šempetrani so bili znova najboljši, Žalec, Savinjska regija

Na 18. lokalnem preverjanju usposobljenosti osnovnošolskih ekip iz prve pomoči 18. aprila v Osnovni šoli Polzela je pokazala največ znanja ekipa OŠ Šempeter v Savinjski dolini. Na preverjanju je sodelovalo 6 ekip prve pomoči iz I. OŠ Žalec, OŠ Griže, OŠ Petrovče, OŠ Polzela, OŠ Vransko-Tabor in OŠ Šempeter v Savinjski dolini.
Najprej so morale 6-članske ekipe v pisnem delu odgovoriti na 50 vprašanj iz prve pomoči in 20 iz delovanja Rdečega križa. V nadaljevanju so morale ekipe oskrbeti tri namišljene poškodbe v scenariju: Na osnovni šoli je bil teroristični napad. Policija je že na kraju dogodka. Ekipa prve pomoči izve, da so v eni izmed učilnic tri osebe, ki se ne počutijo dobro. Učenec Tine je pri bežanju padel čez stopnico, učenec Rok pa je bil med tekom poškodovan. Starejši učiteljici Franji je bilo ob vsem tem slab! Člani ekip so morali oskrbeti odprt zlom leve goleni, globoko strelno rano in nuditi temeljne postopke oživljanja.Naši predavatelji Rok Repas, Nataša Krajnc Zakrajšek, Cvetka Grm in Martina Lesjak Povše so ocenjevali delo članov na posameznih poškodbah in vodje ekipe.

Vodja ocenjevanja Rok Repas je povedal: »Člani ekip so pokazali zelo veliko znanja, poškodbe pa so bile težje kot so običajno na regijskih preverjanjih. Na tem preverjanju so vsi pridobili veliko znanja.«

Pomočnica ravnateljice OŠ Polzela Simona Tomšič je dejala, da je znanje, ki ga imajo učenci neprecenljivo in dobrodošlo, kajti nikoli se ne ve, kdaj ga bodo učenci potrebovali.

Predsednica Krajevne organizacije Rdečega križa Polzela Olga Hočevar je učencem dejala, da je ponosna na njih in jih opomnila, da naj pogledajo še kam drugam, ne samo v mobilne telefone in zaznajo stisko svojih sokrajanov, ki je ponekod velika in jim pomagajo, tako kot bi jim, če bi se poškodovali.

Ekipa prve pomoči OŠ Šempeter v Savinjski dolini: Jera Sedminek, Milijan Matić, Larisa Leš, Maks Vasle, Kati Sedminek in Vid Novak z mentorico Boženo Svet se bodo udeležili regijskega preverjanje usposobljenosti, ki je letos v organizaciji RKS – Območnega združenja Žalec, v njihovi domači OŠ Šempeter v Savinjski dolini 23. aprila.

 

 

vir: zalec.si