Skrajni ukrep: Inšpekcija zaprla šolo, za vse učence odredila pouk na daljavo

Pretekli teden so inšpektorji v šolah izvedli 43 nadzorov in v petih primerih ugotovili večje nepravilnosti. “Šole niso uredile samotestiranja za otroke, niso pridobile soglasja staršev, za otroke, ki niso imeli soglasja staršev, niso uredili izobraževanja na daljavo,” navaja Slokan.

Inšpektorji so jim izdali odločbe, nato pa izvedli nove nadzore. Le v enem primeru šola odločbe inšpektorata ni upoštevala, zato je z odredbo odredila, da mora celotna šola do 3. decembra šolanje izvajati na daljavo. “V ostalih 38 zavodih smo ugotovili, da so se šole odlično pripravile na zagotavljanje varnih delovnih okoliščin,” je podaril Slokan.

Posamezni starši se z ukrepi in samotestiranjem ne strinjajo, a teh ukrepov niso sprejele šole, ravnatelji in zaposleni, je povedal Slokan in dodal, da so ukrepe pač dolžni izvajati: “Osebne grožnje, pritiski, protesti in slaba volja v šolsko okolje vnašajo nemir, pri čemer največje posledice čutijo otroci. Učitelji že zaznavajo njihovo stisko.”

Novinarji so inšpektorju predstavili tudi primer, ko je šola po pozitivnem testu pri samotestiranju domov poslala le učenca, ki je bil pozitiven. V konkretnem primeru se je čez nekaj dni izkazalo, da je bil učenec pozitiven tudi na PCR testu. Šele takrat je šola vse učence poslala domov in zanje organizirala šolo na daljavo.

“To vprašanje je namenjeno NIJZ, inšpekcija z odrejanjem karanten nima ničesar. V vseh primerih tveganega stika pa inšpekcija svetuje, da za čas, ko ni PCR, celemu oddelku odredi šolanje na daljavo za cel oddelek. A če ravnatelj tega ne stori, ni naredil ničesar narobe,” je odgovoril inšpektor Slokan. Inšpektorat za šolstvo in šport je sicer novembra na področju šolstva izvedel 121 nadzorov, v 11 primerih so ugotovili nepravilnosti.

Na področju športa so inšpektorji izvedli 382 nadzorov in ugotovili dve nepravilnosti. “Na področju športa se je preverjanje pogoja PCT zelo izboljšalo, pohvalili bi radi vse organizatorje dogodkov,” je še poudaril glavni šolski inšpektor Simon Slokan.

Več na: https://www.zurnal24.si/slovenija/skrajni-ukrep-inspekcija-zaprla-solo-za-vse-ucence-odredila-pouk-na-daljavo-376876 – www.zurnal24.si

 

VIR: ZURNAL24.SIFOTO: SIMBOLIČNA FOTOGRAFIJA