Slovenija ima tri vinorodne dežele

Slovenija ima le tri vinorodne dežele, a je v njih množica krajev, ki kar kličejo po vinsko obarvanem izletu. Izbrali smo deset znanih in manj znanih, predvsem pa najbolj zanimivih poti med vinogradi.

Čeprav je najboljši čas za obisk vinogradov jeseni, ko se od sonca razvajeni vinogradi šibijo pod težo sladkih grozdov, vas tudi sedaj tam pričaka prekrasna kulisa. Pripravili smo seznam desetih top poti med vinorodnimi griči.

Vinska turistična pot Šmartno ob Paki

Nazdravite v enih izmed najviše ležečih vinogradov v Sloveniji – v Šmartnem ob Paki.Prepustite se razgledom iz slikovite vinogradniške pokrajine in gostoljubnosti vinarjev, ki vam bodo z veseljem odprli vrata v svoje zidanice, vinske kleti, vinotoče in kmetije. Poleg dobre kapljice je poskrbljeno tudi za domače dobrote. Vinska turistična pot vodi med vinogradi, ob kulturnih in naravnih znamenitostih Malega Vrha. Doživite vinorodno okolje ter spoznajte tradicionalni način pridelovanja grozdja in vrhunskih vin prav tam, kjer nastajajo.

TRAJANJE: 2 uri

 

Jeruzalemska vinska pot

Pot poteka med mehko zaobljenimi vinskimi griči s terasastimi vinogradi, v jeseni med pojočimi klopotci in mimo mešanih gozdov, ki jeseni postrežejo s pisano paleto pastelnih barv. Prekrasni razgledi na vse strani neba bodo nepozabni raj za fotografe.

TRAJANJE: 2,5 h

 

Pot na mestni vrh na Ptuju

Idilična pohodniška pot med vinogradi in sadovnjaki preseneča s panoramskimi razgledi na najstarejše slovensko mesto. Ob postankih za razvajanje z lokalnimi vini in domačo kulinariko ponuja številne zanimivosti; od rimskega kampa do vinogradniškega muzeja, železniškega parka in druge kulturne dediščine.

TRAJANJE 3 h 15 min (izhodišče: Terme Ptuj), 2 h 45 min (izhodišče: staro mestno jedro)

 

Vinotour 

Vinotour je prva mednarodna pot nordijske hoje med slikovitimi vinogradi, ki vas popelje mimo ceste v obliki srca, enega izmed najbolj fotografiranih kotičkov Slovenije. Sestavljena je iz poti, ki peljejo preko dvorišč slovenskih in avstrijskih vinogradniških kmetij.

Več na: https://www.zurnal24.si/popotnik/dih-jemajoce-poti-med-vinogradi-385261 – www.zurnal24.si

VIR: ZURNAL24.SI