Spletno ustrahovanje pogosto povezano z ustrahovanjem v šoli - savinjska.info

Spletno ustrahovanje pogosto povezano z ustrahovanjem v šoli

Izraz spletno ustrahovanje se nanaša na vedenje, pri katerem oseba s pomočjo uporabe elektronskih tehnologij na takšen ali drugačen način škodi drugim. V nedavni raziskavi, opravljeni v Veliki Britaniji, je bilo ugotovljeno, da je kar 37 % mladostnikov izpostavljeno spletnemu ustrahovanju ter da dogajanje na spletu pogosto sovpada z dogajanjem v šoli.

Okoli 37 % mladostnikov je poročalo o tem, da so sami že doživeli spletno ustrahovanje. V večini primerov so jih ustrahovali sošolci ali priljubljeni učenci iste šole ter starejši posamezniki, v vlogi žrtve pa so se največkrat znašle pripadnice ženskega spola.

49 % posameznikov je bilo tarča zlonamernih govoric, 44 % groženj in 29 % izključitve iz skupine kot je na primer klepetalnica ali spletna igra. Spletno ustrahovanje je najpogosteje potekalo prek Facebooka (74 %), sledili pa so mu še Twitter (17 %), Snapchat (9 %) in Instagram (9 %).

Žrtve so tudi poročale o tem, da so bile priča spletnemu ustrahovanju zaradi prepirov, ki so se zgodili že v resničnem okolju – v šoli. Iz tega je jasno razvidno, da sta spletno ustrahovanje ter ustrahovanje, ki se dogaja v šoli, pogosto povezana.

Ugotovitve so bile pridobljene v raziskavi, v kateri je bilo preko spletnih anket anketiranih 408 posameznikov, živečih v Združenem kraljestvu, starih med 16 in 30 let.

Vir: The Conversation, 6.10.2021

 

VIR: SAFE.SIFOTO: SAFE.SI