Sproščanje ukrepov – katere storitve in kakšni pogoji? - savinjska.info

Sproščanje ukrepov – katere storitve in kakšni pogoji?

Sproščanje ukrepov v času epidemije koronavirusa COVID-19, je za nekatere dejavnosti na vrsti že v ponedeljek, za druge pa še pride. Katere dejavnosti so na vidiku za sproščanje ukrepov in kakšne zahteve ima za njih Ministrstvo za zdravje?

Pravniki podjetja Data d.o.o. redno spremljamo vse novosti zakonodaje, še posebej pa v teh izrednih razmerah. Delodajalcem pomagamo pripraviti vso potrebno dokumentacijo, ki jo nalaga »Mega zakon«, za uveljavljanje pravic in skrbimo, da rok ni zamujen. Prav tako opozorimo na vse pogoje, ki jih mora delodajalec izpolnjevati, v kolikor želi uveljavljati posamezno pravico. Seznanimo vas tudi z vsemi podrobnostmi, da vračanje prejete pomoči ne bo potrebno oziroma vam ni izrečena globa. Svetujemo tudi glede pravnih možnosti, ki jih določa že Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1).

Sproščanje ukrepov bo za nekatere dejavnosti v ponedeljek 20. aprila!

Sproščanje ukrepov za nekatere prodajalne in servisne delavnice

Nov odlok države omogoča sproščanje ukrepov in odpiranje dejavnosti kot so prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo gradbeno – inštalaterski material, tehnično blago ali pohištvo. Odpirajo se lahko tudi specializirane prodajalne za prodajo avtomobilov in koles, kemične čistilnice in servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja tehničnega blaga. Sproščanje dejavnosti velja tudi za nekatere servisne dejavnosti (govori se o vulkanizerskih, avtoličarskih, avtokleparskih, delavnic za popravilo koles).

Sproščanje ukrepov velja tudi za nekatere storitve na prostem

Oživljajo se tudi storitve, ki se opravljajo na prostem in pri katerih se lahko zagotovi, da ne prihaja do stikov s potrošniki (na primer vrtnarske storitvekrovska dela, fasaderska dela). Omogoča se delovanje dejavnosti, kjer je osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki. Dovoljene so športno-rekreativne storitve na prostem, v športnih objektih na prostem in na površinah za šport v naravi ob ohranjanju varne razdalje do drugih.

Sproščanje ukrepov po 4. maju

Po 4. maju pa se predvideva tudi sproščanje ukrepov za frizerske in kozmetične dejavnosti, prodajalne do velikosti 400 m2  prodajnega prostora, z izjemo prodajaln v trgovskih centrih. Tudi saloni za nego psov in mačk ter ostalih živali bodo lahko zaživeli.


Ponovno sproščene dejavnosti bodo lahko poslovale le pod novimi in spremenjenimi pogoji, s katerimi se bo skušalo zajeziti potencialen prenos koronavirusa COVID-19 med strankami in delavci. Ministrstvo za zdravje je tako zastavilo dodatne pogoje dela v dejavnostih pri katerih velja novo sproščanje ukrepov.

Ministrstvo za zdravje je objavilo navodila za sproščanje ukrepov

Sproščanje ukrepov bo potekalo postopoma in sistematično nam zagotavlja vlada. Tako bo sproščanje ukrepov s ponovnim uvajanjem dejavnosti za potrošnike zahtevalo prilagojeno delovanje.

Zahteve glede zaposlenih in strank

 • V prostore naj vstopajo in se tam zadržujejo le zdrave osebe – to se zahteva od zaposlenih kot tudi strank.
 • Stranke morajo biti obveščene o tem, da je njim v primeru bolezenskih znakov dostop zavrnjen in seznanjene kako naj v tem primeru postopajo.
 • Za stranke je zahtevana uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela (šal, ruta ali podobne oblike zaščite), ki prekrije nos in usta, ter razkuževanje rok.
 • Zaposleni morajo upoštevati priporočila, kjer ob prihodu ne smejo imeti povišane telesne temperature, nesmejo biti v kontaktu v zadnjih (7-14 dneh) COVID-19 pozitivno osebo oziroma osebo z znaki za COVID-19, ki je bila poslana v samo-izolacijo. Zaposleni ne smejo hoditi bolni na delo in v tem primeru morajo takoj obvestiti delodajalca. Zaposleni morajo skrbeti za ustrezno in redno higieno rok, po potrebi tudi razkuževanje rok, in higieno kašlja. Zaposleni morajo tudi pri delu s strankami nositi zaščitno masko in ustrezno zaščitno opremo, ki jo uporabljajo sicer pri rednem delu. Morajo tudi varno ravnati s hrano in se izogibati osebam z znaki okužbe dihal.
 • Delodajalec mora voditi vsakodnevno evidenco o preverjanju upoštevanja priporočil in zdravstvenega stanja zaposlenih.
 • Delodajalci morajo ravnati skladno z dobro higiensko prakso in že uveljavljenimi standardi, ki veljajo za njihovo področje dela.
 • Delodajalec mora organizirati delo v turnusu in tako zagotoviti prisotnost le toliko delavcev, kot je nujno potrebno oziroma je organizacija posameznih postopkov prilagojena (skladno s priporočili, ki jih izda pooblaščeni zdravnik specialist medicine dela).
 • Priporočljivo je sprejemanje natančnih predhodnih naročil po telefon v izogib nepotrebnih stikov med strankami.
 • Priporočeno je, kjer je to le mogoče in uporabo sodobnih IT orodij, delo od doma.
 • Predmeti, ki se izročajo strankam, morajo biti očiščeni oziroma razkuženi.
 • Priporoča se uporaba brezstičnih plačil.

Zahteve glede prostorov

Za sproščanje ukrepov veljajo stroga pravila tudi za prostore, kjer se opravlja dejavnost:

 • zagotovljena mora biti površina 20 m2 na posamezno stranko;
 • prostori se morajo redno in učinkovito prezračevati;
 • upoštevana mora biti razdalja dveh metrov med čakajočimi strankami pred prostori;
 • redno se mora razkuževati nakupovalni vozički in košar, naprav za vnos PIN številk in drugih površin in predmetov, ki prihajajo v stik s strankami ob opravljanju storitev;
 • pred vhodi, v notranjosti in ob izhodi objektov morajo biti nameščeni razkuževalniki;
 • zahtevana je poostrena skrb za vzdrževanje čistoče v prostoru in smiselna uporaba navodil za čiščenje in razkuževanje;
 • prostorih se mora zagotavljati redno in temeljito zračenje večkrat na dan;

 

VIR: DATA.SI(DATA D.O.O.)