Sproščanje ukrepov s prihodnjim tednom: kaj pričakujemo? - savinjska.info

Sproščanje ukrepov s prihodnjim tednom: kaj pričakujemo?

Sproščanje ukrepov se bo začelo s prihodnjim tednom, je odločila Vlada Republike Slovenije. Odločevalci so na včerajšnji tedenski seji, namenjeni razpravam o epidemiji, sklenili, da se epidemiološka slika v državi nekoliko izboljšuje in je Slovenija na nacionalni ravni prešla iz črne v rdečo fazo. Kakšno sproščanje ukrepov nas čaka?

Epidemija je močno prizadela gospodarstvo, zato so nekateri podjetniki bili prisiljeni zapreti svoje dejavnosti. Drugi so se obrnili na pomoč iz naslova interventnih zakonov, ki je lahko rešilna bilka vašega poslovanja. Sedmi interventni zakon (PKP7) je bil sprejet že pred dobrim mesecem, predvideva pa različne oblike pomoči. Uveljavljate lahko ukrep čakanja na delo domasubvencioniranega skrajšanega delovnega časadelnega kritja fiksnih stroškov, povračila stroškov hitrega testiranja v podjetju

Sproščanje ukrepov: kaj nas čaka?

Kot je vlada sklenila, sproščanje ukrepov bo stopilo v veljajo zaradi izboljšane epidemiološke slike. S prihodnjim tednom se bo tako sproščanje ukrepov izvajalo v skladu s predvidenim načrtom v devetih od 12 statističnih regij.

Posavska, Jugovzhodna in Goriška regija glede na epidemiološko sliko ostajajo v črni fazi.

Kakšno sproščanje ukrepov lahko pričakujemo?

Kot omenjeno, blažje sproščanje ukrepov bo stopilo v veljajo s prihodnjim tednom, strožji ukrepi, kot so policijska uraomejitev prehajanja med občinamiOdlok o prepoved obratovanja, bodo še zmeraj v veljavi, o njih pa bo vlada vnovič razpravljala v prihodnjih dneh.


Sproščanje ukrepov predvideva predvsem odpiranje šol za učence prvega triletja in vrtcev po tako imenovanem C-programu (ki predvideva, da so v razredih manjše skupine učencev). V ponedeljek je tako predvideno testiranje zaposlenih v šolstvu, odhod najmlajših v šole pa za v torek.

Sproščanje ukrepov: posodobljen Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga

V statističnih regijah Osrednjeslovenska, Pomurska, Savinjska, Podravska, Gorenjska, Obalno-kraška, Koroška, Zasavska in Primorsko-notranjska izjema od prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom velja tudi za:

  • premične stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov in proizvodov kmetovalcev,
  • servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice, delavnice za popravilo koles) in
  • specializirane prodajalne z otroškim programom.

Kdaj lahko pričakujemo večje sproščanje ukrepov?

Večje sproščanje ukrepov je predvideno ob prehodu v oranžno fazo. Ta faza predvideva, da sedemdnevno povprečje okužb in število hospitaliziranih padeta pod 1000. Odločevalci so mnenja, da bi se to lahko zgodilo v mesecu februarju.

 

VIR: DATA.SI