Tako kaže z ukinitvijo pogoja PCT in odpiranjem države - savinjska.info

Tako kaže z ukinitvijo pogoja PCT in odpiranjem države

Napovedi, na podlagi katerih je bil uveden pogoj PCT, se niso uresničile. Minister za zdravje je na včerajšnji novinarski konferenci dejal, da bi lahko pogoj PCT omilili ali ukinili, ko bo cepljenih vsaj 70 odstotkov prebivalcev. Kot kaže, lahko na to kar pozabimo.

Merilo za to, kako je Slovenija uspešna pri boju z epidemijo koronavirusa, je zasedenost postelj na intenzivni terapiji, glede na te podatke Poklukar ocenjuje, da nam gre dobro. Od začetka oktobra se število bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo intenzivno nego, giblje med 110 in 120.  Ne glede na to vlada o umiku ali omilitvi pogoja PCT ne razmišlja, merilo pa ne bo število bolnikov na intezivni negi, ampak precepljenost. “Že pred časom smo povedali, da bomo sledili najrazvitejšim državam. Države, tiste, ki so se odprle, so se odprle na podlagi zadostne precepljenosti, o njej pa govorimo pri 70-odstotni polni precepljenosti,” je dejal Poklukar. 

Trenutno je z enim odmerkom cepljenih 1.135.033 ljudi, kar je slabih 54 odstotkov prebivalcev Slovenije.

Da bi dosegli cilj 70-odstotne precepljenosti, bi se moralo cepiti še 340 tisoč ljudi. To pa je, kažejo zadnji podatki, misija nemogoče. Kot lahko vidite na spodnjem grafu, je število cepljenih s prvim odmerkom močno padlo. Število porabljenih prvih odmerkov je označeno z rdečo, drugih odmerkov pa z modro.

Več na: https://www.zurnal24.si/slovenija/tako-kaze-z-ukinitvijo-pogoja-pct-in-odpiranjem-drzave-374603 – www.zurnal24.si

 

VIR: ZURNAL24.SIFOTO: simbolična fotografija