ZANIMIVOSTI

Test sušilnih strojev


Testiranje glavnih gospodinjskih aparatov, med katere spadajo tudi sušilni stroji, poteka vse leto. Potrošniške organizacije iz vse Evrope pošiljamo modele v laboratorij, kjer izmerijo njihovo učinkovitost in lastnosti.

Rezultate zbiramo v našem primerjalniku, kjer jih je mogoče med seboj primerjati. Izbira pravega modela za dosegljivo ceno je tako lažja. Zadnje modele smo pravkar dodali na naš seznam.

Sušilni stroji so včasih edina rešitev za sušenje perila, kadar nimamo na voljo ustreznih pokritih zunanjih površin, a v slabem vremenu tudi te ne koristijo dosti.

Sušenja perila v bivalnih prostorih ne priporočamo. Prostor se ohladi, zrak v njem pa navlaži. Ponovno segrevanje in razvlaževanje se bo poznalo na mesečnem računu za ogrevanje.

susenje-perila1

Sodobni sušilni stroji s tehnologijo toplotne črpalke so varčni in tudi vedno bolj cenovno dostopni. S številnimi programi lahko sušijo skoraj vse, razen najbolj občutljivih tkanin, perilo pa je mehko brez dodajanja kemičnih mehčalnih sredstev.

 

 

Preverite rezultate testiranja v primerjalniku
favicon Vsi preizkušeni sušilniki (319)
favicon Sušilniki, ki so na voljo v Sloveniji (30)
Preberite tudi
faviconTest pralno-sušilnih strojev (kombinirani modeli)
faviconTest pralnih strojev
Objava podatkov iz primerjalnika oziroma objava celotnega primerjalnika je dovoljena le s pisnim dovoljenjem: pišite na web@zps.si.

Rezultati testa

V našem primerjalniku boste našli tudi modele, ki so bili testirani v minulih letih. Marsikateri starejši model z dobro oceno je še dobavljiv v trgovinah in še vedno pomeni priporočljiv nakup. Razvoj sušilnih strojev ni tako hiter, da bi morali nujno izbirati le med letošnjimi modeli.

Najboljši med tokrat testiranimi modeli je Miele TCL790 WP, ki je opazno dražji od drugih. Je zelo bogato opremljen, tudi s parnim glajenjem gub. Celo zahteven uporabnik bo pri njem težko našel šibko točko. Mi je nismo našli in lahko model priporočimo vsem, ki si ga lahko privoščijo.

susilni-stroji-2022-zmagovalci-1

Bosch WQG233D0BY na drugem mestu dovolj natančno suši tako bombažne kot mešane in sintetične materiale, je pa dostop do filtra izmenjevalnika toplote manj priročen. Zmečkanost perila na koncu sušenja je bila celo bolje ocenjena kot pri zmagovalcu, a to velja le za splošni testni program. Dodatnih programov, kot je parno glajenje, ne preizkušamo.

Gorenje DE83/GID je cenovno ugodna izbira, če vas prva dva ne prepričata. Pri meritvah zmogljivosti ni razočaral, nasprotno, dobil je odlično oceno za enakomerno sušenje vseh vzorčnih kosov. Manj navdušujoča je bila izmerjena glasnost med delovanjem, zato svetujemo pazljivost pri postavitvi preblizu bivalnim in spalnim prostorom. Čiščenje filtra izmenjevalnika toplote je nepriročno, aparat tudi ne opozori, kdaj je čiščenje potrebno. Ta filter namreč čistimo le po potrebi, zato tovrstno opozorilo pogrešamo. Kljub temu za razumno ceno dobite sodoben sušilnik.

susilni-stroji-2022-zmagovalci-2

Gorenjev model ne bo všeč tistim, ki jim je mar za okolje. Za hladilni plin namreč uporablja r134a, ki sicer ne vpliva na ozonsko plast, vendar so pri njem odkrili delni vpliv na globalno segrevanje. Kjotski protokol iz leta 1997 je zato ta plin uvrstil na seznam tistih, katerih uporaba se mora zmanjšati, vendar v zahtevi ni nobene časovnice.

Enak plin žal uporablja tudi Samsung DV80TA020DE/LE. Da gre drugače, dokazuje že Gorenje DE82/GD nižje na seznamu, z izboljšano različico r450a, ki ima za 60 odstotkov manjši okoljski vpliv, vsi drugi modeli pa uporabljajo najsodobnejši r290, ki opaznega okoljskega vpliva nima.

clear-x-kalkulator-banner

Kako izbrati sušilni stroj?

Edina priporočljiva izbira je model s toplotno črpalko. Brez nje le izjemoma, denimo za vikend ali podobno začasno bivalno enoto, kjer se sušilni stroj ne uporablja pogosto in poraba energije ni tako pomembna. V gospodinjstvu pa je razlika opazna.

susilni-stroji-kako-izbrati

Klasični kondenzacijski stroji za povprečno sušenje bombažnega perila porabijo skoraj štirikrat več, kar preračunano pomeni, da za dva cikla sušenja v stroju s toplotno črpalko plačamo 25 centov energije, v starem pa že cel evro. Trenutno je cena elektrike sicer regulirana in znižana, a kaže, da je pred nami čas podražitev.

Funkcionalnosti sušilnih strojev

Drugo merilo izbire so funkcionalnosti, ki jih aparati ponujajo. Pri sušilnih strojih so to pretežno nabori dodatnih programov, njihovo število pa vpliva na ceno modela. Naši podatki kažejo, da v povprečju uporabniki večinoma uporabljajo le dva programa, enega za bombaž in drugega za občutljivo perilo oziroma sintetične mešanice.

Tudi pri stopnjah vlažnosti sta najpogosteje izbrani le dve: za zlaganje v omaro in za likanje, ki je nekoliko višja, da perila ni treba ponovno vlažiti. Te programe ponujajo tudi najbolj osnovni modeli, kar lahko izkoristite, če iščete cenovno ugoden nakup.

susilni-stroji-funkcionalnosti

Seveda ne trdimo, da drugi programi niso uporabni. Poleg tistih za hladno sušenje občutljivih materialov, kot je volna, so zanimivi tudi programi za prezračevanje športne obutve (s posebnim nosilcem, da se obutev ne premetava po bobnu), parni programi za osveževanje in glajenje gub ter seveda povezave s pametnimi aplikacijami in s pralnim strojem.

Dodatne možnosti so lahko koristne, a bodo, če jih ne boste uporabljali, le drag dodatek.

Ali je bolje sušiti z varčnim programom (eko)?

Vse več sušilnih strojev ponuja varčni program, ki ga v naših testih ne ocenjujemo, zato smo se v laboratoriju lotili ločenega preizkusa.

susilni-stroji-varcni-program

Pri izbranem naboru modelov smo primerjali varčne in standardne programe ter prišli do zanimivih ugotovitev. Varčni programi res prihranijo nekaj energije, poleg tega so bili v posameznih primerih celo hitrejši od običajnih.

Vendar razlika v porabi ni bila velika, žal tudi učinek sušenja ni dosegal pričakovanj. Perilo ni bilo enakomerno posušeno, občasno je vlažnost celo toliko odstopala, da bi uporabnik ponovil sušenje, najverjetneje z običajnim programom, s tem pa izničil prihranek varčnega programa.

Če ima vaš stroj varčni program, ga preizkusite. Če bo perilo dovolj suho, boste na letni ravni prihranili nekaj evrov. V nasprotnem primeru raje uporabljajte običajne programe.

Primerjava: koliko navedbe proizvajalcev držijo v praksi?

Zadnje merilo je seveda primerjava, v kolikšni meri navedbe proizvajalcev v resnici držijo in kako priročna je uporaba stroja v praksi.

V boljšem sušilnem stroju bo perilo enakomerno posušeno na želeno stopnjo vlažnosti, pri čemer se ne bo poškodovalo oziroma pretirano obrabljalo. Mimogrede, sušilniki s toplotno črpalko so bolj nežni do tekstila, saj zaradi tehnologije sušijo na nižji temperaturi. To seveda podaljša čas sušenja, ampak to ste že pričakovali, kajne?

Pri priročnosti imamo poleg razumljivosti nastavitev v mislih tudi čiščenje filtrov, opravek, ki se mu pri sušilnikih ne moremo izogniti. Glavni filter je pri večini modelov običajno preprosto čistiti, razlike so le pri čiščenju izmenjevalnika toplote, kjer se mora uporabnik na kolenih »bojevati« z bolj ali manj neposrečenim dostopom in s čiščenjem včasih nerodnih tehničnih elementov.

Dober vir tovrstnih meritev in izkušenj je zato naš primerjalnik, saj naši testi ne smejo biti financirani od proizvajalcev ali države, zato nimamo zadržkov objaviti ne dobrih ne slabih ocen.

Besedilo: Črt Breskvar

Clear-X-logo 

 

VIR: ZPS.SI