ŠPORT

TO so pripomočki, ki jih potrebujete za vadbo doma!


V želji, da bi zmanjšali telesno težo in okrepili mišice, se mnogi ljudje odločajo za vadbo doma. Zato ni nič presenetljivega, da so razne video vsebine s profesionalnimi inštruktorji vadbe vse bolj priljubljene po vsem svetu. Toda bolj kot to, je pomembno, da si za vadbo doma priskrbite primerne rekvizite in pripomočke.

Vadba doma je pogosto tema vročih razprav, saj mnogi dvomijo o njeni učinkovitosti. Vendar pa izkušnje kažejo na to, da vadba doma prinaša enake rezultate kot vadba v fitnesu, le opremiti se je potrebno z ustreznimi pripomočki.

Podloga za telovadbo

Različne blazine za vadbo so nepogrešljiv pripomoček za izvajanje joge, aerobike, pilatesa in drugih oblik vadbe. Za vadbo doma uporabite ustrezno podlogo za vadbo, ki vam nudi potrebno varnost, udobje in stabilnost pri izvajanju različnih vaj na tleh. Na njih lahko izvajate razne trebušnjake, opore, sklece ali pa jih uporabite zgolj za raztezanje po vadbi.

Ko izbirate primerno podlogo za vadbo doma, upoštevajte nekatere pomembne dejavnike. Tovrstne podloge se med seboj ne razlikujejo zgolj v barvi, ampak tudi v debelini oziroma trdoti, materialu, dolžini in namenu uporabe.

Elastike, elastični trakovi, elastične zanke in raztezniki

Različni elastični trakovi, raztezniki in elastike so povsem primerljivi z vadbo z utežmi. Primerni so tako za začetnike kot tudi za izkušene športnike oziroma rekreativce. Na voljo so vam v različnim barvah, kar pomeni, da vam nudijo različno stopnjo raztegljivosti, s tem pa ustvarjajo tudi dodatno kontrakcijo mišice in poskrbijo za večjo obremenitev vadbe.

Z nekoliko domišljije lahko z različnimi elastičnimi pripomočki izvajate vaje za celo telo. Odlični so za krepitev zadnjičnih mišic, stegenskih mišic, kot tudi mišic rok, nog in trebuha.

Največja prednost pa je, da je elastika za vadbo zelo priročen pripomoček, ki ga lahko hitro pospravite ali celo vzamete s seboj na počitnice.

Kolebnica

Le malokdo izmed nas ne pozna kolebnice – pripomoček, ki smo ga za preskakovanje in igro uporabljali že kot majhni otroci. Danes pa je kolebnica odlična rešitev za kurjenje kalorij, zato je pri vadbi doma izjemno priljubljena.

Več kot očitno je, da ima preskakovanje kolebnice odlične učinke na naše telo. Poleg kurjenja kalorij, krepi splošno zmogljivost, izboljša delovanje srca in ožilja, poveča moč nog in mobilnost ramenskih mišic.

Ponudba kolebnic je danes izjemno pestra. Na voljo so vam kolebnice različnih barv, oblik in dizajnov, pri čemer lahko izbirate med PVC kolebnicami, kolebnicami iz vrvi, gimnastičnimi kolebnicami ali celo kolebnicami s števcem.

Drog za dvigovanje

Za krepitev mišic zgornjega dela telesa je drog za dvigovanje najboljša izbira. Gibi z njim so popolnoma naravni, pri tem pa za upor potrebujete le svojo lastno telesno težo.

Drog za dvigovanje montirate med ali nad vrata, pri čemer ni nobene potrebe po vrtanju. Zato so vam v ponudbi na voljo dva različna tipa drogov:

  • teleskopski drog za namestitev med vrata;
  • self-supporting drog za namestitev nad vrata, ki vam omogoča vadbo širšega spektra mišic.

 

Pred izbiro droga vsekakor preverite, kakšna dolžina droga se bo prilegala okvirju vaših vrat. Nikakor pa ne pozabite preveriti tudi njegove nosilnosti, ki je prav tako izjemno pomembna za nemoteno in varno vadbo.

Različne uteži in utežne ročke

Različne uteži in utežne ročke so prav tako nepogrešljivi pripomočki za vadbo doma. Uporabite jih lahko tako za aerobno vadbo kot tudi za krepitev različnih mišičnih skupin.

Na voljo so vam v različnih oblikah, barvah in težah. Teža uteži je še kako pomembna pri pravilni izbiri uteži, prav tako pa vpliva na končne rezultate vadbe. Za krepitev mišic rok in zgornjega dela telesa so primernejše lažje uteži, za krepitev mišic nog pa izbirajte težje uteži. Seveda ne pozabite pri tem tudi na svoje lastne sposobnosti in zmogljivosti

Prednosti vadbe doma

Če se ne želite stiskati v telovadnicah in fitnes centrih, potem je vadba doma za vas odlična rešitev. Poleg tega, da z vadbo doma nimate nobenih skrbi povezanih s prevozom, pa vam zagotavlja tudi številne druge prednosti:

  • vadba doma poteka v domačem in sproščenem okolju, zato se lahko bolje osredotočite na svojo vadbeno rutino;
  • vadba doma vam vzame manj časa kot vadba v telovadnicah, saj se vam ni potrebno nikamor voziti ali hoditi;
  • če vadite doma, si lahko glede na lastne potrebe, želje in obveznosti sami določite čas vadbe, pri čemer se vam ni potrebno prilagajati drugim;
  • vadba doma je cenovno ugodnejša, saj ni potrebe po mesečnem plačevanju članarine.

 

Vse, kar potrebujete za učinkovito vadbo doma so le kakovostni vadbeni pripomočki in rekviziti ter seveda obilo dobre volje in vztrajnosti.