To so prvi znaki demence – ukrepajte pravočasno!

Demenca. Degenerativna bolezen možganov, s katero se dandanes sreča vsaka peta oseba, starejša od 65 let, oziroma vsaka tretja, stara več kakor 80 let. Predvidevanja na temelju projekcij celo kažejo, da naj bi se število obolelih v naslednjih dveh desetletjih podvojilo. Vendar demenca že danes, tukaj in zdaj, predstavlja enega največjih tako zdravstvenih kot socialnih ter finančnih težav družbe.

Na svetovni ravni se s poškodbami možganskih celic namreč v tem trenutku srečuje kar 50 milijonov ljudi, na evropski 10, medtem ko imamo v Sloveniji 30.000 oseb, katerih kognitivne funkcije zaradi bolezni upadajo. Iz tega razloga tokratni prispevek posvečamo prav demenci, zaradi grobega posega v vsakdan celotne družine pogosto imenovane družinska bolezen.

Demenca, tihi ubijalec vsakdanjosti

Po navedbi Spominčice, Slovenskega združenja za pomoč pri demenci, demenca označuje skupek znakov, ki motijo vsakdanje življenje, razvija pa se počasi, lahko tudi več let. Gre za možgansko bolezen, ki prizadane višje možganske funkcije in se pri vsakem posamezniku kaže nekoliko drugače, saj so simptomi odvisni od tega, kateri del možganov ter v kolikšni meri je prizadet.

Pravi vzroki za nastanek demence žal še niso znani, vendar med največje tveganje brez dvoma sodi starost. Bolezen praviloma nastopi po 65. letu starosti (senilna demenca), a se z njo vse pogosteje srečujejo tudi mlajši (presenilna demenca). Med kar 80 in 90 % diagnoz demence je sicer povezanih z Alzheimerjevo boleznijo (60 %), demenco z lewyjevimi telesci (4,5 %), vaskularno demenco (20,5 %) in frontotemporalno demenco (2 %), med pogostejše vzroke zanjo pa sodi tudi možganska kap.

Ne glede na obliko bolezni, za učinkovito zdravilo v prvem stadiju (blaga do zmerna demenca) veljajo kapsule Bilobil, ki jih najdete tudi v spletni lekarni Moja lekarna. Gre za inovativno zdravilo rastlinskega izvora, primerno tako za degenerativno kot žilno in mešano obliko demence. Namenjeno je odraslim in vsebuje standardni suhi ekstrakt navadnega ginka, lajša pa simptome kot so pojemanje spomina ter intelektualnih sposobnosti, nerazpoloženost, vrtoglavica, glavobol, motnje spanja, šumenje v ušesih in motnje prekrvavitve okončin. Bilobil se uživa enkrat (motnje prekrvavitve) oziroma dvakrat dnevno skupaj s tekočino, vendar vam strokovnjaki spletne lekarne Moja lekarna vsekakor priporočamo, da se še pred uporabo posvetujete z nami ali osebnim zdravnikom.

Diagnostika

Ker je bolezen neozdravljiva, je zgodnja diagnostika izrednega pomena. Zdravila napredovanje demence upočasnijo, vendar so ta učinkovita izključno v zgodnejšem obdobju. Zato je po pripravkih, ki jih najdete tudi v naši spletni lekarni, smiselno poseči že ob prvih znakih pešanja spomina, predvsem pa redno obiskovati osebnega zdravnika. Ta ob sumu na demenco lahko izvede psihološke teste in pacienta napoti na pregled k nevrologu ter psihiatru, ob pomoči katerih nazadnje postavi diagnozo in predpiše ustrezna zdravila.

Žal je vse do danes o demenci znanega premalo, da bi lahko razvoj bolezni preprečili. Je pa mogoče zmanjšati tveganje, in sicer:

 • z redno telesno aktivnostjo (dnevno gibanje, najsi bo v obliki hoje, intenzivnejših treningov, joge, pilatesa in drugih fizičnih dejavnosti),
 • s skrbjo za srce (nekajenje in ohranjanje zmerne telesne teže, naša spletna lekarna pa vam na tem mestu razkriva, da na možgane pozitivno učinkuje prav vse, kar je dobro za srce),
 • z zdravo prehrano (uživanje sadja, zelenjave in rib, majhni obroki ter izogibanje alkoholu, sladkorju, beli moki in predelani hrani),
 • z umskimi dejavnostmi (branje, učenje in postavljanje miselnih izzivov),
 • z rednim počitkom in
 • s kakovostnim spancem.

Prepoznavanje znakov demence

Ker se težave, povezane z demenco, sčasoma stopnjujejo, je zelo pomembno ohraniti pozoren, strpen in ljubeč odnos do bolnika. Toliko bolj, ker nekateri sčasoma ne prepoznajo več ne zakonskega partnerja ne otrok in vnukov, prav tako pa je mogoče, da se začnejo pogovarjati z navideznimi osebami. Naša spletna lekarna priporoča stalen nadzor nad osebami z naprednejšo demenco, saj te zlahka pozabijo izključiti električne naprave ali ugasniti plin, s čimer ogrožajo tako sebe kot osebe v bližini.

Strokovnjaki spletne lekarne Moja lekarna smo zbrali najpogostejše znake demence:

#ZNAK ŠT. 1: postopno izgubljanje spomina ǀ Oseba z diagnostiko demence se jasno in natančno spomni vseh podrobnosti iz mladosti, medtem ko kratkotrajnega spomina nima, zaradi česar se težko uči ter stalno izgublja nedavno pridobljene informacije.

#ZNAK ŠT. 2: govorne težave ǀ Pogovor z dementno osebo večkrat zastane, ker ta išče besede (in izbira neustrezne), težko sledi pogovoru, govor se ji zatika, težave pa ima tudi z branjem in črkovanjem.

#ZNAK ŠT. 3: vedenjske spremembe ǀ Demenca povzroča občutke zmedenosti, potrtosti in prestrašenosti. Dementna oseba se prav tako izredno hitro vznemiri, na posamezne situacije pa se odziva povsem neprimerno.

#ZNAK ŠT. 4: upad intelektualnih funkcij ǀ Bolnik z demenco sprejema neracionalne odločitve, vezane na denimo porabo finančnih sredstev, poleg tega težko premaguje vsakdanje težave in je povsem neorganiziran.

#ZNAK ŠT. 5: težave pri vsakdanjih opravilih ǀ Vse, kar je bilo nekoč samoumevno, osebi z demenco postane naporno. Pri vsakdanjih opravilih se ne znajde, četudi gre za kulinarične spretnosti, vožnjo avtomobila ali gospodinjske opravke.

#ZNAK ŠT. 6: pogosto izgubljanje stvari ǀ Oseba, katere možganske celice odmirajo, pogosto išče in izgublja osebne stvari, za kar praviloma obtožuje druge.

#ZNAK ŠT. 7: nezmožnost krajevne in časovne orientacije ǀ Bolezen osebo onesposobi, zato se ta ne spomni datuma, dneva, letnega časa niti kraja oziroma pozabi, kdaj in kako je prišla tja, kamor se nahaja v danem trenutku.

#ZNAK ŠT. 8: ponavljanje ǀ Zaradi slabega kratkoročnega spomina dementna oseba ves čas ponavlja ena in ista vprašanja. Odgovore namreč sproti pozablja. Tako je denimo zmožna v eni sami uri osebi poleg postaviti tudi dvajset enakih vprašanj.

#ZNAK ŠT. 9: čustvene spremembe ǀ Diagnoza demence sčasoma pripelje do upada zanimanja za okolico in lastno življenje, pasivnosti, nihanj v razpoloženju, neustreznega čustvovanja ter pomanjkanja motivacije.

#ZNAK ŠT. 10: nedružabnost ǀ Oseba, obolela za demenco, sčasoma opusti družabne, socialne in delovne aktivnosti, se zapre vase ter izogiba družbi.

Kljub vsemu pravkar naštetemu se je treba zavedati, da vsako pozabljanje še ni znak demence. Težave s spominom so lahko tudi posledica stresa, težkih življenjskih preizkušenj in drugih obolenj. Kot preventivo je v takih obdobjih priporočljivo uživati baldrijanove kapsule Now baldrijan, ki so del stalne ponudbe spletne lekarne Moja lekarna. Gre za prehransko dopolnilo z ekstraktom navadnega baldrijana, namenjenega odraslim, ki se ga zaužije pred spanjem (s kozarcem vode popijete 2 kapsuli), a so učinki opazni šele po nekaj tednih.

 

Strokovnjaki spletne lekarne Moja lekarna smo vam na voljo za vsa vprašanja in posvete glede uživanja kapsul Now baldrijan ter Bilobil, prvih znakih demence in drugih težav, povezanih s spominom. Kontaktirajte nas na telefonsko številko 040 474 672 ali elektronski naslov info@moja-lekarna.com, nam zaupajte težave, s katerimi se srečujete, in pomagali vam bomo najti ustrezno rešitev.

Našo ekipo strokovnih sodelavcev in svetovalcev sestavljajo:

 • Lukanc Maja, magistra farmacije
 • Lukanc Tanja, magistra farmacije
 • Petronio Isabel, magistra farmacije
 • Marjana Kopač Farkaš, univ.dipl.inž.živ.tehnol.
 • Monika Kozjek, medicinska sestra
 • Romana Fantur Mijić, diplomirana dietetičarka
 • Mojca Slodej Kušlan, magistra farmacije,
 • Zdravko Plečnik, magister farmacije,
 • Andreja Kolarič, farmacevtski tehnik.

 

Vabljeni, da nam zastavite svoje vprašanje na zgornjo telefonsko številko ali e-poštni naslov.

Zanimivo branje iz lekarne :

Prvi znaki demence na moja-lekarna.com in

Anksioznost, Stres, Tesnobnost, Depresija in Psiha – KAKO SI POMAGATI!?

 

Viri in reference:

 1. Alzheimer Society – The 10 warning signs of dementia: https://alzheimer.ca/en/about-dementia/do-i-have-dementia/10-warning-signs-dementia
 2. Alzheimer’s Association – What Is Dementia?: https://www.alz.org/alzheimers-dementia/what-is-dementia
 3. WHO | World Health Organization – Dementia: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/dementia 

 

Avtorica članka: Maja Lukanc mag. farm.